Nizom aktivnosti dimitrovgradska gimnazija i predškolska ustanova obeležili Dan planete zemlje

Povodom 22. aprila – Međunarodnog dana planete Zemlje, Gimnazija „Sv. Kirilo i Metodije“ organizovala je niz aktivnosti kako bi skrenula pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svesti kod učenika i građana.

Na časovima biologije, hemije, geografije i fizičkog vaspitanja održana je prezentacija o zagađenju životne sredine, koju je pripremio Đački parlament, a u holu škole u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Detko Petrov“ otvorena je izložba fotografija o prirodnim lepotama opštine Dimitrovgrad.

„Planeta zemlja je bitna za sve ljude, od najmlađih do starijih generacija i kroz razlilčite aktivnosti ideja je da podignemo svest da je to naš dom o kojem treba da se brinemo. Sa predškolskom ustanovom imamo i zajedničke aktivnosti, a  posebno bih pohvalila bugarsko odeljenje I-2 sa razrednim starešenim Snežom Tošev Milanov, koje je svojom maštom, energijom i snagom osmislilo puno lepih događaja“ – rekla je u izjavi za medije Snežana Simeonov, direktorka gimnazije.

Profesor hemije Roki Stoimenov je naglasio da su sva odeljenja u školi upoznata sa trenutnim problemima, koja se tiču zagađenja vode, vazduha, i narušavanja ozonskog omotača i dodao:

„Sa decom iz predškolske ustanove „Osmi septembar“ organizovali smo zajedničke aktivnosti, gde su učenici Gimnazije predočiti mlađima na koji način da sačuvaju životnu sredinu, kako da recikliraju neki otpadni materijal i očuvaju prirodu“.

Na platou ispred  Centra za kulturu izložene su ručno izrađene dekoracije od plastičnih flaša i kućice od raznih vrsta kartona, koje su obojili mališani vrtića i zajedno sa gimnazijalcima pokazali svoju kreativnost.

Građani su na ovom svojevrsnom ekološkom bazaru kupovali izložene krativne predmete, a prikupljena novčana sredstva biće uplaćena na račun fondacije „Zamisli život“.

Obeležavanje Međunarodnog dana planete Zemlje ulepšano je i dečjim maskenbalom mališana iz objekаta „Leptirić“ i „Pčelica“, koji je izmamio osmehe i radost Dimitrovgrađana.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар