Bosilegradski maratonac Stefan Radovanov za Far: „Trčaću dok me noge ne izdaju, to me ispunjava“!

Stefan Radovanov, 54-godišnji oficir u penziji i član veteranske sekcije atletskog kluba „Mladost“ iz Bosilegrada učesnik je mnogobrojnih maratonskih i polumaratonskih trka, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Zadnji nastup zabeležio je u polumaratonskoj trci na ovogodišnjem Beogradskom maratonu, a za nekoliko dana predstoji mu Plovdivski maraton u susednoj Bugarskoj.

U razgovoru za portal FAR Radovanov je izneo utiske o svom nastupu na tek završenom 31. Beogradskom maratonu.

„Beogradski maraton  ima tri discipline, a to su maraton, polumaraton i trka zadovoljstva. Ove godine sam se odlučio da trčim polumaratonsku trku, koja će mi ujedno predstavljalti pripremu za predstojeći veliki izazov, a to je maraton u Plovdivu. Želeo sam da vidim koliko sam spreman i na kakvom sam nivou fizičke pripremljenosti. Ja sam dužinu polumaratonske staze od 21,1 km istrčao u vremenu 1 sat, 47 minuta i 35 sekundi. Zauzeo sam 363. mesto u konkurecniji od preko 7 hiljada trkača. Na ovoj smotri trkača u prestonici Srbije prvi put sam nastupio aprila meseca prošle godine, gde sam istrčao celu dužinu staze od 42 kilometra. Nekoliko meseci kasnije istrčao sam i Sofijski maraton, a takođe učestvovao sam i na nadmetanjima u Kragujevcu, Novom Sadu i Solunu.

Generalno sam zadovoljan kako sam istrčao u Beogradu. Ja se pripremam individualno bez ičije pomoći. U kontaktu sam sa nekim mojim kolegama, ali uglavnom sam sebi određujem plan treninga i način rada. Za Beogradski maraton, recimo, počeo sam sa pripremama još januara meseca. Ukupno sam trčao oko 100 kilometara nedeljno, s tim što sam poslednji dan koristio za oporavak od prevelikih napora. Svakoga dana sam u proseku trčao nekih 17-18 kilometara“ – kaže Radovanov.

Ovaj atletilčar kaže da je trčanjem počeo da se bavi još od dečačkih dana, kao osnovac u Bosilegradu.

„Ja sam pasionirani ljubitelj trčanja. To me je nekako oduvek privlačilo. Tu sam pronašao sebe. Još u ranom detinjstvu sam krenuo sa tim, iako u to vreme u Bosilegradu nije postojao atletski klub. Kasnije sam nastavio i na Akademiji, jer sam shvatio da imam sve predispozicije za trčanje na duge staze. Da sam kojim slučajem krenuo od malih nogu sa profesionalnim bavljenjem atletikom, mislim da bih imao zapažene rezultate. Mogu samo da kažem da ću trčati dok me noge ne izdaju, jer to me ispunjava“.

Stafan Radovanov nastupiće 29. aprila ove godine na maratonu u Plovdivu, nakon čega mu predstoji državno otvoreno prvenstvo za veterane, koje će ujedno biti i kvalifikaciono za Balkanske atletske veteranske igre koje će biti održane u gradu Celje, u Sloveniji.

 A. Todorov

Foto: N. Aleksandrov / A. Zareva / D. Blagoeva

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар