U Bosilegradu otvorena Rosa škola roditeljstva

U Domu zdravlja – Bosilegrad juče je otvorena Rosa škola roditeljstva u kojoj će budući roditelji dobijati stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta. Tim škole čine pedijatar, ginekolokog, stomatolog i patronažne sestre, koji prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima u ovoj oblasti. Savremeno opremljene prostorije otvorili su dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, iz Sektora za javno zdravlje i programsku i zdravstvenu zaštitu i Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad.

Škola roditeljstva u Bosilegradu jedna je od ukupuno 20 koje Rosa voda otvara u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije u okviru inicijatve pokrenute 2015. godine. Osim Bosilegrada, ove godine podršku će dobiti roditelji iz Dimitrovgrada, Bečeja, Niša, Boljevca, Rume, Opova, Vršca, Užica i Koceljeve, rekla je prilikom otvaranja dr Vesna Knjeginjić.

„Ponosni smo što ćemo otvaranjem ukupno 20 škola roditeljstva sistemski osnažiti postojeću mrežu škola i omogućiti ključnu podršku za roditelje preko 5.000 beba na godišnjem nivou širom Srbije. Zajedno sa Rosa vodom smo stvorili platformu koja pruža sigurnost u periodu proširenja porodice, što je preduslov za zdravo odrastanje i vaspitanje dece“, izjavila je Knjeginjić.

Rosa škole roditeljstva nalaze se u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama u domovima zdravlja širom Srbije. Kroz predavanja, vežbe i radionice, budući roditelji imaju priliku da dobiju kredibilne i stručne savete o toku i fazama trudnoće, značaju dojenja, pravilnoj ishrani trudnica i beba, porođaju i nezi bebe, ali i da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice.

„Škole roditeljstva su mesta gde buduće mame i tate pronalaze sigurnost u snalaženju u novim ulogama. Veliku zahvalnost za uspešnost misije škola roditeljstva dugujemo građanima, koji od 2010. godine podržavaju inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja i doprinose da roditelji širom Srbiji budu spokojniji i spremniji za nove uloge. Verujemo da će škole širom Srbije u narednim godinama biti oslonac brojnim porodicama, dok će Rosa voda sa Ministartsvom zdravlja nastaviti svoju misiju kroz nove inicijative “, istakla je Julija Žigić, predstavnica Rosa vode.

Otvaranje škole roditeljstva u Bosilegradu usledilo je nakon otvaranja deset škola u protekle dve godine, i to u Ubu, Vranju, Požarevcu, Kuršumliji, Surdulici, Sjenici, Srpskoj Crnji, Svilajncu, Bojniku i Batočini. Prve Rosa škole roditeljstva su ove godine otvorene i u Makedoniji.

 Izvor i foto: Rosa

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар