Jazz teatar između New Orleansa, Kaira i Šangaja: Južnije od Bitefa

Internacionalni Nišville jazz teatarski festival održaće se u sklopu Nišville jazz festivala i trajaće od 3. do 12. avgusta.

U glavnom programu, koji će biti presek interkontinentalnih pozorišnih tendencija, učestvuje 16 predstava sa 4 kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Severna Amerika) uz 3 nacionalna teatra iz Egipta, Rumunije i Srbije. Nišville publika će biti u prilici da između ostalog pogleda predstave „Orfej i Euridika“ (Krit), „Plavi slon“ (Nacionalni balet i opera Kairo),„Bolivud“ (Narodno pozorište Beograd), „Erotizam“ (grupa VROOOM, Beograd),  „Isplači se” (New Orleans), „Sve o Moro“ (Marsej), „Legenda o beloj dami“ (Šangaj), “Nacionalna čarolija”(Nacionalni Teatar Bukurešt).

Teatarski festival se ove godine realizuje pod sloganom SANJAJ PLAVO!, odnosno SANJAJ PLAVE (blue) TONOVE!,  koji su pomalo tužni, ali poseduju u sebi čežnju i dubinu neophodnu za umetničku kreaciju i pogled na vreme u kome živimo.

U selekciji predstava rukovodilo se principima  jazza u bilo kom njenom segmentu i sve pripadaju izrazu savremenog teatra koji je nastao krajem XIX i početkom XX veka, u istom periodu kada i jazz. Ta veza teatar- jazz ne podrazumeva samo istorijske početke i uticaje, već i princip rada kao što je improvizacija, montaža i dramaturgija savremene izvođačke tehnike. Etika i angažovanost tema kojima se bavi određena predstava u savremenom izrazu je na istoj osnovi koju neguje i jazz, koji promoviše različitost, slobodu i međusobno razumevanje.

O nagradama odlučuje stručni žiri u sledećem sastavu: predsednik žirija je reditelj dramskih i muzičkih predstava iz Litvanije Linas Zaikauskas, a članovi su pozorišna kritičarka Ana Tasić, direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović i dirigent Nišville big benda Dragan Petrović.

Program će se odvijati uz stručne razgovore, radionice, koncerte, filmske radove, flash mobove i savremeni  teatarski festival  na svim mogućim otvorenim i zatvorenim lokacijama Niša.

Kompletan program pogledajte na http://nisville.com/sr/nisville-jazz-theatar-2/

Izvor i foto: Nišville Jazz Festival

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар