Na “Gradini” putne torbe pune žestokih pića

Carinici su u saradnji sa policijom 14. jula na izlazu graničnog prelaza “Gradina” sprečili krijumčarenje skoro 50 flaša žestokih pića koje su bile sakrivene u dve putne torbe.

Prekršaj je otkriven u „mercedes-bencu“ turskih registarskih oznaka kojim su iz Kelna u Nemačkoj ka Turskoj putovala trojica nemačkih državljana turske nacionalnosti.

Na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, putnici su odgovorili odrično, ali je detaljan pregled automobila pokazao suprotno.

Tom prilikom su carinici u dve putne torbe, od kojih je jedna otkrivena u dubini gepeka, prema sedištu, a druga u prostoru za rezervnu gumu, otkrili skriveni sadržaj.

Reč je o 48 flaša žestokih alkoholnih pića koje su bile umotane u novinski papir.

U torbama se nalazilo: 26 flaša viskija (23 „džoni vokera“, dva „čivas regala“ i jedna flaša škotskog viskija „dimpl golden selekšen“), 21 flaša rakije „jeni“ i jedna votke “absolut“.

U svim članicama EU, kao i u zemljama koje su kandidati za članstvo, primenjuje se ista ili slična regulativa, prema kojoj je lični prtljag oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumeva roba (u razumnoj količini) za ličnu upotrebu, koja je putniku neophodna za vreme putovanja.

Putnici se često interesuju za to koliko akcizne robe smeju da nose sa sobom, a kada je reč o alkoholnim pićima, ta kategorija se odnosi samo na putnike starije od 18 godina i u većini zemalja podrazumeva 1 flašu žestokog pića ili 2 flaše vina.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар