Medijska udruženja: Zaustaviti administrativno uznemiravanje medija

Novinarska i medijska udruženja uputila su danas pismo međunarodnim organizacijama u kome skreću pažnju na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave, a s ciljem sprečavanja rada medija.

U pismu se traži od međunarodnih organizacija da iskoriste svoj autoritet i moć i da izvrše pritisak na Vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja medija, njihovih klijenata i članova porodica zaposlenih, te da spreče primenu propisa namenjenog javnom sektoru na privatni.

“Pozivamo vas da osudite tekuće, sistematsko utišavanje kritičnih medija u Srbiji i da pozovete srpske vlasti da poštuju međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja – a da primer za to daju najviši državni zvaničnici. Srbija mora da počne da se pridržava principa slobodnih medija i demokratije koja će omogućiti novinarima da rade u javnom interesu, bez straha od gubitka posla ili, na kraju, života”, stoji u pismu.

Novinarska i medijska udruženja su apostrofirala slučaj portala Južne vesti iz Niša i objasnila administrativno uznemiravanje kao model za vršenje pritiska na kritički nastrojene medije.

Kako su navela, poreski inspektori u ovom slučaju su preduzeli aktivnosti daleko izvan svog mandata i izdali nalog da Južne vesti plate skoro milion dinara na osnovu propisa koji se ne primenjuje na privatne medije.

Osvrnuli su se i na slučaj ugašenog nedeljnika Vranjske, koji je takođe bio predmet ispekcijske kontrole 2017. godine koja nije pronašla nepravilnosti u radu medija.

Dodaje se i da reakcija premijerke Ane Brnabić nije bila u duhu puno hvaljene najave da postoji politička volja za rešavanje problema u medijskom sektoru i konstatuje da uprkos javnom obećanju Vlade Srbije da će uložiti napor da reši probleme u medijskoj sferi, do sada nisu primećeni opipljivi rezultati.

U pismu se zaključuje da se govor mržnje i neprihvatljivo ponašanje prema novinarima i medijima, čak i od strane državnih službenika nastavlja i da su se, prema bazi podataka o napadima i pritiscima NUNS-a u 2018. godini, do sada dogodila 34 incidenta, 18 od strane predstavnika države.

Pismo su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres”, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija, a upućeno je Evropskoj federaciji novinara, Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Republici Srbiji, Misiji OEBS, Savetu Evrope, brojnim drugim međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama.

 Izvor: Beta / Autonomija

Foto: pixabay.com

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар