U Dimitrovgradu predstavljena knjiga “Veliki majstori malog fudbala” Slobodana Krstića

U prisustvu velikog broja posetilaca u Dimitrovgradu je juče predstavljena knjiga “Veliki majstori malog fudbala” autora Slobodana Krstića. Izdavač publikacije je “Sportsko-turistički centar Caribrod”, a povod za nastanak i objavljivanje jednog ovakvog dela je značajan jubilej – 55 godina turnira u malom fudbalu u Dimitrovgradu.

Prisutnima na promociji obratio se predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, koji je između ostalog izrazio svoje pozitivne utiske u vezi sa delom koje donosi široku sliku razvoja fudbala u našoj opštini, uz veliki broj dokumenata, informacija, fotografija, zapisnika… Organizovan sa mnogo entuzijazma, turnir u Dimitrovgradu nije prekidan čak ni u vremenima koja su bila teža od današnjih, naglasio je Dimitrov, ističući da je “Veliki majstori malog fudbala” izuzetno važna knjiga, koja pokazuje da Dimitrovgrad ima čime da se diči i da se u nekim oblastima nalazi daleko ispred mnogo većih opština od sebe.

O prezentovanoj knjizi govorio je i predsednik Upravnog odbora “Sportsko-turističkog centra Caribrod” Nikola Stojanov. Prema njegovim rečima, ideja o knjizi koja bi obrađivala ovu temu nastala je pre godinu dana, a 55 godina turnira u malom fudbalu je izuzetan jubilej i vrednost koja treba da bude obrađena, prezentovana i ostavljena u amanet sredini. Iako je pisanje ovakvog dela ozbiljan i težak posao, Slobodan Bane Krstić je osoba koja je mogla da na adekvatan način odgovori ovom izazovu, rekao je. Sam dimitrovgradski turnir u malom fudbalu, kroz koji je prošlo na desetine hiljada igrača i koji je propratilo na stotine i stotine hiljada gledalaca postao je institucija, a “Veliki majstori malog fudbala” je kapitalno delo od izuzetnog značaja za našu sredinu, ocenio je Stojanov.

Direktor “Sportsko-turističkog centra Caribrod” Vasil Andrejev izrazio je posebno zadovoljstvo činjenicom da je STC “Caribrod” izdavač ove knjige, te da je upravo “Velikim majstorima malog fudbala” pokrenuo svoju izdavačku delatnost. Objavljivanje jednog ovakvog dela je velika stvar ne samo za fudbal i sport, već i za opštinu Dimitrovgrad, a pred Sportsko-turističkim centrom kao promoterom opštine nalazi se želja da budu izdavači ne samo knjiga iz oblasti sporta i turizma, već i drugačijih materijala, te zadatak da sam turnir u malom fudbalu podignu na još viši nivo, rekao je Andrejev.

Gost ovog kulturnog događaja bio je i jedan od majstora malog fudbala – Boro Medić iz Ministarstva finansija Republike Srpske u Banjaluci, koji je davne 1983. sticajem okolnosti dospeo upravo u Dimitrovgrad, gde je zajedno sa mladim dimitrovgradskim sportistima okušao svoje fudbalerske sposobnosti. Ne krijući uzbuđenje što je nakon 35 godina ponovo u ovoj sredini, Medić je evocirao uspomene na svoje vojničke dane i nekadašnje učešće u ovdašnjem turniru.

Zoran Jovanović kao predstavnik Fudbalskog saveza Srbije izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je jedna mala sredina kao što je Dimitrovgrad uspela da održi turnir u malom fudbalu čitavih 55 godina, što je, kako je rekao, veliki uspeh kako u današnjoj Srbiji, tako i u nekadašnjoj Jugoslaviji. “Samo oni koji igraju i gledaju mali fudbal znaju koliki su to majstori sporta”, naglasio je između ostalog Jovanović.

Sam autor knjige Slobodan Bane Krstić istakao je da je ovo, kako je rekao, publicističko delo, napisano sa mnogo ljubavi, i uz svesrdnu pomoć velikog broja ljudi koji su mu pomogli svojim izjavama, fotografijama, dokumentima, zapisnicima i drugim materijalima i kojima stoga duguje veliku zahvalnost. Vezan za Dimitrovgrad rođenjem, a za sam turnir u malom fudbalu – nekada kao student, a kasnije i kao novinar, nije mogao da odbije poziv da napiše jednu ovakvu knjigu, priznao je Krstić.

Prema njegovim rečima, turnir u Dimitrovgradu danas ima međunarodni značaj i jedan je od najboljih u Srbiji. U okviru njegove bogate istorije ovde su nastupali i brojni fudbaleri iz Beograda, Kladova, Splita.., te niza mesta u Bugarskoj poput Dragomana, Slivnice, Pernika, a sam turnir u malom fudbalu iznedrio je veliku plejadu sjajnih igrača i zaista velikih majstora, istakao je između ostalog Krstić. “Veliki majstori malog fudbala” je knjiga koja govori o generacijama i generacijama dečaka, omladinaca i iskusnih fudbalera, učesnika ovdašnjeg turnira, kao i o samom Dimitrovgradu kao malom gradu, ali velikom sportskom centru, rekao je Krstić i dodao da svojim sadržajem delo otvara prostor za nova istraživanja iz ove oblasti.

Veče koje je na zanimljiv način spojilo sport i pisanu reč bilo je upotpunjeno i muzikom, a publika je uživala u izvođenju na violini učenice Helene Stojanov iz Dimitrovgrada.

Slobodan Bane Krstić je dugogodišnji novinar, publicista i teatrolog. Iza sebe ima 23 objavljene knjige, četiri od kojih su vezane za njegov rodni kraj – Dimitrovgrad. Njegovi tekstovi i pozorišne recenzije objavljivani su u nizu časopisa i novina, kao što su „Narodne novine“, „Bratstvo“, časopis „Gradina“ i pozorišne novine „Ludus“. Više puta bio je nagrađivan “Svetosavskim pečatom” Svetosavskog sajma knjiga u Nišu, a 2016. Udruženje novinara Srbije dodeljuje mu nagradu “Žika M. Jovanović”.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар