U dimitrovgradskom Domu zdravlja održana interaktivna radionica o značaju dojenja

Povodom Svetske nedelje dojenja, polivalentna patronaža Doma zdravlja u Dimitrovgradu organizovala je juče radionicu interaktivnog karaktera pod sloganom „Dojenje – temelj života”. Učešće u razgovoru uzelo je nekoliko trudnica, majki dojilja i majki sa već odraslom decom, kako bi se ukazalo na značaj dojenja, kao i na pružanju podrške majkama u nedeljama kada se dojenje uspostavlja.

Jedan od ciljeva ovakvih radionica je učvrstiti praksu dojenja kao temelj života, isstakla je za portal FAR Suzana Milev, patronažna sestra u dimitrovgradskom Domu zdravlja.

„Mogu da kažem da sam veoma srećna zbog velikog broja prisutnih sadašnjih i budućih majki. Bio je to jedan veoma lep skup, gde su trudnice mogle čuti iskustva i savete iskusnijih majki, sa ciljem da se edukuju o značaju dojenja u životu jedne žene, jer dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Takođe, veoma je važno da se porodiljama pruži podrška svih ukućana, kao i da se ostvari saradnja sa polivalentnom patronažom, kako u periodu trudnoće, tako i nakon porođaja“ – rekla je Mileva.

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 180 zemalja, kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 1. do 8. oktobra. Institut ze javno zradvlje Srbije “Milan Jovanović Batut“ svake godine pod različitim sloganom uključuje zdravstvene ustanove širom zemlje u obeležavanje ovog događaja.

  A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар