Više hiljada građana na protestu “Protiv nasilja – Stop krvavim košuljama” u Beogradu, novi 16. januara

U Beogradu se večeras na protestu “Protiv nasilja – Stop krvavim košuljama” okupilo više hiljada građana “, a upućen je poziv za ponovno okupljanje 16. januara, na godišnjicu ubistva lidera Inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa skupa koji je prošao bez incidenata poručeno je da će istrajati u svojoj borbi do pobede i da će, kako su pobedili bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, tako pobediti i predsednika Srbije Aleksadra Vučića.

Okupljanje je počelo u 18:00 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta gde su se obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić.

Teodorović je poručio da nema fer izbora dok je Vučić pet sati dnevno na televizijama, kao i dok ne budu sređeni birački spiskovi. Glumac Tihomir Stanić rekao je da su se građani okupili zbog nepravde i govorio reči pesme “Balada o Stojkovićima”.

“Ponavljajte to svojim prijateljima, komšijama, deci koja su bez posla ili se spremaju da odu u inostranstvo. Govorite to roditeljima kojima su pokradene penzije, prijateljima koji su ostali bez posla i stanova svakome koga sretnete i pobedićemo”, rekao je Stanić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 332-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 333-1024x768.jpg

Potom je organizovana šetnja od platoa do zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije, zatim Skupštine Srbije i zgrade Radio televizije Srbije.

Na čelu kolone je bio velik transparent “Stop krvavim košuljama”, a okupljeni su nosili i transparente “Jedan od pet miliona”, “Počelo je”, “Dosta majmunisanja ovako više ne može”. Duvalo se u pištaljke, a delili su se i bedževi i flajeri sa natpisom “Počelo je”.

Kod RTS-a je transparent “Stop krvavim košuljama” zamenjen transparentom “Jedan od pet miliona”.

Među građanima su bili i predstavnici opozicionih stranaka Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović koji su bili na čelu kolone iza transparenta.

Borko Stefanović, koji je sa dvojicom aktivista napadnut nedavno u Kruševcu, na kraju protesta rekao je da su se okupili da kažu da Srbija nikada više ne sme biti zemlja krvavih glava i košulja.

Aktivistkinja Jelena Anasonović uputila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahtev da se otkriju nalagodavci i oni koji su pokušali ubistavo Borka Stefanovića u Kruševcu, počinioci i nalogodavci napada na sve novinare, aktiviste civilnog društva, političke aktiviste i građani koji su se usudili drugačije da misle od njega.

Ona je uputila zahtev da se otkriju počinioci ubistva lidera inicijative SDP sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića i najavila sledeće okupljanje na godišnjicu njegovog ubistva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 334-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 335-1024x768.jpg

Saobraćaj u centralnim gradskim ulicama tokom protesta je bio zaustavljen, a kolona koju su okupljeni formirali na početku skupa bila je od Terazija do Platoa Filozofskog fakulteta. Nije bilo primetno prisustvo policije u uniformi, a privatno obezbeđenje protesta nosilo je žute prsluke na kojima je pisalo “Jedan od pet miliona”.

Okupljanje je večeras organizovano i pod motom “Hajde da se prebrojimo”, zbog navoda pojedinih medija i aktuelne vlasti da se tokom prošlog protesta održanog 8. decembra okupio mali broj građana, dok organizatori tvrde da je bilo više od 10.000 nezadovoljnih građana.

Protest “Protiv nasilja – Stop krvavim košuljama” održava se povodom napada na lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu, odnosno povodom nasilja koje, kako iz opozicije ističu, aktuelna vlast vrši nad onima koji misle drugačije.

Izvor: Beta / N1

Foto: Nebojša Videnov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар