Od 1. januara stroži uslovi za odlazak u penziju

Od 1. janura 2019. godine pojedini uslovi za penzionisanje pooštravaju se za šest do osam meseci, prenosi portal RTS-a.

Žene će u penziju sa 62 i po godine. Ako žele u prevremenu, uz kaznene poene, neće moći pre 57. rođendana i 38 i po godina staža. Jedina izmena koja se tiče muškaraca je povećanje starosti za prevremenu penziju na 57 godina i osam meseci života.

Za one koji mogu u penziju pre novih pravila, važno je da radni odnos prekinu dan pre predaje zahteva.

“Da bi se ostvarilo pravo po uslovima iz 2018, neophodno je da osiguranje, odnosno radno angažovanje, prestane najkasnije sa 30. decembrom, kako bi oni mogli da podnesu zahtev 31. kako bi obezbedili pravo na starosnu penziju”, kaže Vladimir Stanković iz Fonda PIO.

Za buduće i sadašnje penzionere, čija su primanja do 34.000 dinara, važi Uredba Vlade o isplati pet odsto dodatka na penziju. Prvobitno, nadležni su to najavljivali kao povišicu koja će ući u osnovicu penzije.

“Da smo povećali penzije trajno, urušili bi sistem jer bi dali samo određenom broju penzionera, to je protivustavno, mi ne želimo da kršimo zakon i Ustav, i način da pomognemo najugroženijima je do to bude privremenog karaktera”, kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Uredbom je obezbeđeno da se penzije i tokom sledeće godine isplaćuju na nivou oktobarske.

“Za sada je tako, ukoliko u međuvremenu ne bude nekog povećanja, tako da svi oni koji iskaču iz ovog limita, neće biti obuhvaćeni ovim”, kaže Đorđević.

Za penzije do 26.000 dinara, dodatak je pet odsto. Za one do 34.000, pet odsto uvećanja je rezultat ukidanja umanjenja penzija i dodatka.

Iz Penzijskog fonda najavljuju da će zbog prijema zahteva raditi sledeće subote, a u ponedeljak, 31. decembra, do 18:00 časova.

 Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар