Simpozijum o stočarstvu od 28. do 30. juna u Dimitrovgradu

Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Skupštinom opštine Dimitrovgrad najavio je održavanje naučnog simpozijuma “Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja”. Simpozijum je zakazan za 28.-30.juna 2019. godine.

Ovo je drugi po redu simpozijum koji Fakultet veterinarske medicina organizuje u Dimitrovgradu, prethodni je održan 2016.godine. Činjenica da je područje opštine Dimitrovgrad jedan od najvažnijih centara očuvanja autohtonih rasa u Srbiji, kao i postojanje Nastavne baze za planinsko stočarstvo u Gornjem Krivodolu, uticali su na odluku da se simpozijum održi upravo u Dimitrovgradu. Nakon otvaranja Nastavne baze 2013.godine, nastavno osoblje i studenti Fakulteta veterinarske medicine svake godine sprovode na području Dimitrovgrada deo nastavnog programa koji omogućava studentima obavljanje veterinarske prakse i bolji uvid u tradicionalno ekstenzivno stočarstvo koje se i dalje primenjuje na području ovog dela Srbije. U letnjim školama planinskog stočarstva koje Fakultet organizuje svakog leta, osim studenata Univerziteta u Beogradu, učestvuju i studenti iz ostalih država regiona i EU poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne Makedonije, Austrije, Nemačke.

This image has an empty alt attribute; its file name is 579-1-768x1024.jpg

Predsednik programskog odbora Prof. dr Dragiša Trailović u izjavi za FAR navodi da će se tokom simpozijuma održati ukupno tri plenarna zasedanja “Biodiverzitet životinjskih i biljnih vrsta na Staroj planini”, “Stanje uzgoja autohtonih rasa ovaca, koza, goveda, svinja, konja, magaraca, živine i pasa” i “Patologija i terapija oboljenja autohtonih vrsta domaćih životinja”.

Prvi deo simpozijuma koji obuhvata plenarna predavanja, poster i studentsku sekciju, biće održan u prostorijama Sportsko turističkog centra “Caribrod” u Dimitrovgradu, dok će radionice biti održane na Staroj planini, u Nastavnoj bazi za planinsko stočarstvo u Gornjem Krivodolu i na gazdinstvim u blizini Gornjeg Krivodola (praktične demonstracije i praktičan rad).

Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар