U dimitrovgradskoj galeriji izloženi radovi Tatjane Karabašević Petrović

U Galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu postavljena je izložba pod nazivom “Božansko, nebesko pojenje petla autorke Tatjane Karabašević Petrović iz Majdanpeka.

“Nežna i emotivna, suptilna i emotivna i darovita Tatjana Karabašević Petrović suvereno vlada bojama, vodom i pairom, stvarajuću čaroban svet akvarela, koji nas oplemenjuje i podseća da je život lep i dragocen. Zahvaljujući njoj sve deluje lepše. Tatjana je veoma nadarena i teži savršenstvu poteza i boje. Stvara iz lične potrebe i velike ljubavi, te tako nastaju njeni dragoceni akvareli koji su pravi melem za dušu svih ljubitelja prave umetnosti. Tatjanina umetnost je prava, nedirnuta, lična, originalna, samo njoj svojstvena. Njene slike deluju kao jato razigranih petlova u dvorištu prepunog raznobojnog cveća. Njene slike se gledaju uz želju da se sačuvaju kao izvor pozitivnih emocija i neke divne čarolije. Tatjanini akvareli su verno svedočanstvo o njoj, njenim snovima i htenjima”, piše, između ostalog, u katalogu za izložbu akademski slikar Vladimir Ćurčin.

Tatjana stvara u kontinuitetu zadnjih petnaestak godina. Sve je počelo mešunarodnom izložbo “Lamine D’ Acqua, un successo” u Breši, a kasnije su usledile mnogobrojne samostalne i zajedničke izložbe u zamlji i inostranstvu. Njeni radovi izlagani su u Rusiji, Francuskoj, Bangladešu, Poljskoj, Japanu, Austriji, Filipinima, Maleziji, Turskoj, Italiji, Čileu, Španiji, Kini, Nemačkoj, Ekvadoru, Mađarskoj, Kostarici i mnogim drugim zemljama.

Karabašević Petrović radi tehniku akvarel, ulje i akril. Uglavnom slika petlove koji zauzimaju bitno mesto u kulturnom nasleđu Srbije. Na izložbi akvarela 2016. godine u SKC-u dobitnik je priznanja i nagradne izložbe koja je priređena 2017. godine. Ponosni je učenik dve prošlogodišnje izložbe – “100 svetskih akvarelista” u Kanadi i humanitarne izložbe za singapurskog predsednika, gde je izlagalo samo 100 svetskih slikara. Učesnica je više kolonija u zemlji i inostranstvu.

Ljubitelji likovne umetnosti u Dimitrovgradu mogu pogledati ovu postavku do 22. maja.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar