Trajno se zatvara prihvatni centar u Dimitrovgradu, a privremeno centri u Pirotu i Bosilegradu

Zbog smanjenog broja migranata Komesarijat za izbeglice i migracije doneo je odluku o novom režimu rada prihvatnih centara u celoj zemlji, po kome se trajno zatvara onaj u Dimitrovgradu, a prihvatni centri u Pirotu i Bosilegradu privremeno obustavljaju rad od 1. avgusta do 30. septembra.

Iz Komesarijata saopštavaju da je odluka doneta “imajući u vidu kontinuirano smanjenje migratornog priliva u Republici Srbiji u dužem periodu, a koje se značajno odrazilo na popunjenost smeštajnih kapaciteta centara za azil i prihvatnih centara”.

“Srbija ima jedan od najbolje uređenih sistema prihvata i upravljanja migracijama, a Komesarijat je odluku o novom režimu rada prihvatnih centara i centara za azil doneo u skladu sa strategijom reagovanja utvrđenom Planom reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu, a u cilju racionalizacije operativnih troškova i efikasnog upravljanja resursima i sistemom prihvata” – saopštili su.

Kažu da imaju izrađene planove reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata i da su u mogućnosti da svakodnevno prate migratornu sliku u Srbiju i adekvatno reaguju.

U punom kapacitetu nastavljaju sa radom centri za azil u Sjenici, Obrenovcu, Vranju i Krnjači i prihvatni centri u Bujanovcu, Preševu i Principovcu, gde je u ovom trenutku smešteno ukupno 429 migranata.

Lj. F.

Foto: Arhiva FAR-a

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar