Tabloidi i televizije targetiraju Tamaru Skrozzu, novinarska udruženja traže zaštitu

Izmislivši da je pozivala na masovna ubistva i streljanje vrha vlasti iz devedesetih, sa naglaskom da je sadašnjeg “predsednika Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine”, režimski mediji i tabloidi “crtaju metu na čelu” novinarki Tamari Skrozzi i ugrožavaju njen i život članova njene porodice, stav je novinarskih udruženja NUNS, NDNV i Saveta za štampu.

Višestruko nagrađivana novinarka je u emisiji “Da sam ja neko”, govoreći o Petom oktobru, rekla da su 5. i 6. oktobar trebali da izgledaju potpuno drugačije i da je Srbija posle toga trebala da izgleda potpuno drugačije, bez ljudi koji su tada bili deo vlasti.

“Da je ta noć bila drugačija i da smo se probudili u jednoj drugačijoj Srbiji, Srbiji bez nekih ljudi, mislim da bi ovo danas bilo sasvim druga priča, a mi zapravo živimo devedesete” – rekla je Skrozza.

Nakon emitovanja imisije krajem jula krenula je kampanja klevetanja, targetiranja i laži, a iz Saveta za štampu, čiji je Skrozza član, saopštavaju da su napadi krenuli tekstovima u tabloidima i na privatnim televizijama, po već poznatom scenariju, orkestriranog napada, zloupotrebivši deo njene izjave iz televizijske emisije.

“Tamara tada nije pomenula ni jedno ime, niti je pozvala na bilo kakvo nasilje. Njene reči su sa jasnom namerom istrgnute iz konteksta, kako bi je, zloupotrebljavajući strah javnosti, nakon što je čitav svet svedočio pokušaju ubistva predsedničkog kandidata Donalda Trampa, javno obeležili, pretvorili u metu i izložili novom talasu napada” – saopštavaju iz Saveta za štampu.

Veruju da bi Tamari Skrozzi ovakvim lažima mogao biti ugrožen i život, jer to nije prvi put da se našla na meti tabloida.

Solidarnost i podršku novinarki iskazali su iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, iz koga zahtevaju od institucija da primene zakone i kazne odgovorne za ugrožavanje njene bezbednosti.

“Koleginica Tamara Skrozza na meti je otvorene organizovane hajke koja se vodi u maniru svojstvenom zločinačkim ideologijama, uz montirane izjave, lažne optužbe, medijsku mašineriju i podršku državnih zvaničnika. Zahtevamo promptnu reakciju tužilaštva, te adekvatno sankcionisanje medija koji zloupotrebljavaju javni prostor za širenje lažnih vesti, govora mržnje i zastrašivanje građana” – kažu u NDNV-u.

Očekuju i hitnu i konkretnu reakciju REM-a, Ministarstva kulture i informisanja, zaštitnika građana i Stalne grupe za bezbednost novinara, a pozivaju i oglašivače da prekinu saradnju sa medijima koji na taj način kreiraju opasno okruženje u kojem više niko neće biti siguran.

Organizovanu kampanju osuđuju i iz Nezavisnog udruženje novinara Srbije, iz koga podsećaju da se nepotpisan tekst najpre pojavio na portalima “informer.rs” i “novosti.rs”, a da se kampanja nastavila u udarnim vestima na Televiziji “Pink”, a zatim i na ostalim medijima bliskim vlasti tokom današnjeg dana.

“NUNS ukazuje da je Skrozzina rečenica izvučena iz konteksta i da ona nigde nije pomenula predsednika Aleksandra Vučića, a kamoli pozivala na njegovo ubistvo, što dokazuje da je pomenutim prilozima reč o klasičnim lažima. Sam redosled pojavljivanja ovih medijskih priloga i lažnih optužbi u medijima pokazuje još jednom da je u pitanju orkestrirana kampanja protiv Skrozze i da se ista organizovano širi” – saopštavaju iz NUNS-a.

Kažu i da posebno zabrinjava da ovo nije prvi put da se Skrozza optužuje da pokušava atentat na Vučića – da je 2016. godine sa nekoliko kolega i koleginica optužena u istim tim medijima kao sada, da imaju zadatak da “po nalogu EU i SAD destabilizuju zemlju i izvrše atentat na tadašnjeg premijera Vučića”.

Lj. F.

Foto: Medija centar Beograd

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar