VIDEO: Bojan Velev – Caribrod je zaglavljen u idolopoklonstvo i odsustvo kritičke misli

U drugoj epizodi najnovijeg dvojezičnog TV serijala FAR-a „Caribrod iz mog ugla“ učestvuje diplomirani politikolog Bojan Velev. Rođen je u Dimitrovgradu 1984. godine, gde je završio osnovnu i srednju skolu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a master studije nastavio u Holandiji na Univerzitetu Enschede.

Tokom 2008. godine karijeru započinje u nevladinom sektoru, koja i dalje traje. Trenutno radi u Međunarodnoj humanitarnoj organizaciji „International Rescue Committee“. Živi na Bežanijskoj kosi u prestonici Srbije sa suprugom Anom i sinovima Jakšom i Danilom, ali stalno posećuje svoj rodni grad.

U emisiji govori o Caribrodu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti iz svog ugla. Iako je sa 19 godina napustio rodni kraj i nastavio školovanje u Beogradu, a jedno vreme proveo i u inostranstvu, kaže da je Caribrod njegov dom. Na njegovu prošlost gleda romantičarski i melanholično iz vremena kada je postojalo zajedništvo i solidarnost. Govori o njegovom zenitu razvoja, propuštenim šansama i teškim vremenima.

Konstatuje da je trenutno grad zaglavljen u stereotipe, kolotečinu, idolopoklonstvo, odsustvo kritičke misli, političke mehanizme, uslovljavanja i oslanjanje na stare političke obrasce, a šansu za razvoj vidi u turizmu i povoljnoj geostrateškoj poziciji. Smatra da treba ohrabriti mlade i da lokalna zajednica treba da iskoristi caribrodsku dijasporu. Ističe da kada se infrastrukturno povežu dve države, u budućnosti ovaj grad može postati lepo predgrađe Sofije gde će ljudi raditi, a živeće u Caribrodu. Sebe 2050. godine i ranije vidi na klupama u centru grada.

Pogledajte drugu epizodu serijala „Caribrod iz mog ugla“ sa Bojanom Velevim.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar