Dimitrovgradski osnovci deo projekta “Obrazovne maršrute” – posetili Pleven i Veliko Trnovo

Učenici dimitrovgradske Osnovne škole “Hristo Botev” posetili su gradove Pleven i Veliko Trnovo u Bugarskoj, gde su se tokom 4 dana upoznali sa istorijskim znamenitostima, kulturom i tradicijom, ali i vršnjacima iz susedne zemlje.

Dimitrovgradska škola godinama je deo programa Ministarstva obrazovanja i nauke Bugarske “Maternji jezik i kultura u inostranstvu”, a ove godine deo tog programa je projekat “Obrazovne maršute”, koji teži da se poveže praksa između škola u Bugarskoj i dijaspori.

Tako je 40 najboljih učenika iz bugarskog jezika, u pratnji nastavnika, od 26. do 29. septembra provelo nekolimo dana u dva bugarska grada, a psiholog škole Katarina Simeovov kaže da su imali odličan prijem i da ućenici nose lepe uspomene.

“Naša škola radi u specifičnoj sredini jer se obrazuju i pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Misija naše škole jeste da neguje, razvija i promoviše bugarski jezik, tradiciju i kulturu. Već 15 godina škola konkuriše kod Ministarstva obrazovanja i nauke Bugarske, kroz taj program obogaćujemo našu školu nošnjama, softverima za obrazovanje, nastavnici koriste te obrazovne portale i platforme iz Bugarske” – kaže Simeonova.

Projekat “Obrazovne maršrute” uveden je pre 3 godine, sa ciljem da se povežu škole u dijaspori i škole u Bugarskoj.

“Posetili smo selo Arbanasi, obišli smo znamenitosti, kuću-muzej koja pokazuje tradicinalni način života zajednice. Poselili smo i tvrđavu Carevec, gde je konstituisano Drugo bugarsko carstvo, Muzej i multimedijalni centar koji pokazuje istorijske događaje kroz scene za voštanim figurama. Obišli smo Pleven, Muzej posvećen jednog od najtragičnijih bitki u ruskom-turskom ratu” – kaže ona.

Jedan dan proveden je u Velikom Trnovu i obilasku nekadašnje prestonice Bugarske, gde je 1236. godine preminuo Rastko Nemanjić ili Sveti Sava, a đacima iz Dimitrovgrada domaćini su bili učenici iz Profesionalne gimnazije za turizam, koji su bili i njihovi vodiči.

Lj. F.

Foto: Katarina Simeonova / Svetlana Todorova Vataska

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar