Novinarima u Srbiji najteže u novijoj istoriji

   Najvažniji ciljevi medijske reforme su ostvareni, ocenio je danas u Beču državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Nino Brajović, ali je upozorio da položaj novinara i medija u Srbiji najteži u novijoj istoriji. On je na konferenciji OEBS o slobodi medija na Zapadnom Balkanu istakao da “danas u Srbiji slobodu izražavanja jamči Ustav” i ocenio da, prema članu 50. Ustava, “u Republici Srbiji nema cenzure”.

   “Srpski medijski zakoni u potpunosti su usaglašeni sa evropskim regulatornim okvirom”, smatra Brajović.

   Prema njegovim rečima, “Evropska komisija je potvrdila da Republika Srbija ispunjava sve zahteve u pogledu pune harmonizacije medijskih zakona sa Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama”.

   “Najvažniji ciljevi medijske reforme su ostvareni”, rekao je Brajović i podsetio da je “medijska reforma podrazumevala da država izađe iz vlasništva u medijima i to je  urađeno”.

   “Formiran je registar medija u koji su upisana fizička i pravna lica koja imaju više od pet dosto vlasništva u medijima”, dodao je Brajović i naglasio da je “zakonom definisan javni interes u oblasti javnog informisanja”.

   “Prvi put je zakonom propisano projektno sufinansiranje medija na principima podsticanja medijskog pluralizma i kontrole državne pomoći”, istakao je Brajović, ali je, istovremeno, konstatovao i da je “položaj novinara i medija u Srbiji najteži u novijoj istoriji”.

   On je, misleći na lokalne samouprave, objasnio da je država izlaskom iz vlasništva u medijima za sobom povukla najveći deo novca koji je do tada u njih ulagala.

   “Procenjujemo da je, kroz projektno sufinansiranje, medijima danas na raspolaganju dve trećine novca manje nego kada su opštine i gradovi bili vlasnici medija”, ilustrovao je Brajović.

   Prema njegovoj oceni, “posledica je siromašenje medija, njihova zavisnost od centara moći, tabloidizacija, pad etičkih standarda u medijima, autocenzura i visok nivo klijentelizma”.

   Brajović je naglasio da se “vlast ozbiljno posvetila rešavanju ubistva novinara, prvi put posle 2000.godine, kada je 2012. godine formirana vladina Komisija za istrage ubistva novinara” i predvideo da će, “zahvaljujući ovome, Srbija skinuti hipoteku nerešenih ubistava i nerazjašnjenih smrti novinara”.

   On je podsetio i da su MUP, Tužilaštvo i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja krajem prošle godine potpisali Sporazum o unapređenju zaštite i bezbednosti novinara.

   Ministarstvo kulture priprema neophodne izmene i dopune medijskih zakona, predočio je Brajović, kako bi opštine i gradovi već od naredne godine bili u obavezi da izdvajaju više novca za projektno sufinansiranje medija.

   Takođe, do polovine ove godine uradićemo i novu medijsku strategiju, koja će biti osnova medijske politike do 2022.godine, najavio je Brajović.

   U prisustvu velikog broja vodećih ljudi novinarskih, medijskih udruženja i medija iz zemalja Zapadnog Balkana, konferenciju su otvorili predsedavajući OEBS, austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc i Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović.

Izvor: Fonet, NUNS

Foto: www.mc.rs

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар