a
 

Učenici Gimnazije u Dimitrovgradu učesnici u projektu “Srednjoškolci za srednjoškolce”

Učenici Gimnazije “Sv. Kirilo i Metodije” u Dimitrovgradu učestvovali su u projektu Unije srednjoškolaca Srbije pod nazivom “Srednjoškolci za srednjoškolce”. Projekat se realizuje u dve faze: u prvoj fazi učenici rade u kompanijama jedan dan i stiču određeno radno iskustvo, a na osnovu tog rada kompanije uplaćuju donacije u Prvi srednjoškolski fond. U drugoj fazi na osnovu konkursa finansiraju se projekti učeničkih parlamenata širom Srbije.

Dimitrovgradski srednjoškolci su, u okviru projekta, juče imali priliku da sami ugovaraju rad sa poslodavcima, kao i da se praktično upoznaju sa različitim zanimanjima.

U izjavi za FAR direktor Snežana Simeonov kaže da je dimitrovgradska Gimnazija član Unije srednjoškolaca Srbije, te njeni učenici redovno učestvuju u njenim projektima.

U ovom projektu učestvovalo je je 24 učenika od prvog do četvrtog razreda Gimnazije. U ime učenika, roditelja i škole Simeonova je iskazala zahvalnost svim kompanijama koje su dale podršku realizaciji projekta i učešću učenika: STR „Borko“ Beleš, STR „Bobka“ Beleš, Caffe bar „City Si“, Butik „Leona Fashion“, Caffe bar „My Freedom“, STR „Palma“, Caffe Bar „Vožd“, Špedicija „ Pi Trans“ i Mehana „Stari podrum“.

 D. Jelenkov

Foto: Petar Videnov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар