Odobren projekat “Shvati, pomogni, podeli” udruženja „Fokus Caribrod“ iz Dimitrovgrada u okviru programa Erasmus+ Evropske Unije za 2017. godinu

Projekat “Shvati, pomogni, podeli” udruženja građana „Fokus Caribrod“ iz Dimitrovgrada podržan je u okviru programa Erasmus+ Evropske Unije za 2017. godinu, koji sprovodi fondacija Tempus za oblast mobilnosti mladih.

Projekat udruženja „Fokus Caribrod“ se našao među 13 najbolje ocenjenih projekata u Srbiji i visoko je rangiran u konkurenciji 62 nevladine organizacije. Za realizaciju ovog projekta odobrena su sredstva u iznosu od 18.690 evra.

Predsednik udruženja „Fokus Caribrod“ i koordinator projekta Toni Aleksov kaže da je reč o projektu koji obrađuje problem migranata i izbeglica.

„Ovo je veoma aktuelan problem koji je u fokusu čitave Evrope i ove godine je bio na listi prioriteta projekata Erasmus +. Kako je Dimitrovgrad na jednoj od ruta migranata, odlučili smo da konkurišemo sa ovim projektom i na našu sreću on je dobro ocenjen i predložen je za finansiranje. Ponosni smo, jer je „Fokus Caribrod“ nova organizacija i već u prvom pokušaju smo ostvarili veliki uspeh. Od 62 organizacije, koje su se prijavile u ovom roku, projekat “Shvati, pomogni, podeli” udruženja „Fokus Caribrod“ rangiran je veoma visoko i ima 83 od 100 poena na osnovu ocenjivanja nezavisnih ocenjivača. Projekat će okupiti 36 mladih ljudi sredinom septembra, a u Dimitrovgrad dolaze predstavnici 2 organizacije iz Turske (Istanbul i Izmir), i po jedne organizacije iz Soluna (Grčka), Loma (Bugarska) i Krajove (Rumunija).

Projekat tek treba da počne sa realizacijom, jer još uvek nije potpisan ugovor o finansiranju, ali očekujemo da i ta formalnost bude završena u narednim danima, kako bi započeli sa pripremama. Nadam se da će i lokalna samouprava iskazati interesovanje za ovaj projekat,  jer će to biti prilika da se Dimitrovgrad na najbolji način predstavi mladima iz Evrope.“

Erasmus+ je program Evropske unije, koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u 3 oblasti – obrazovanje, mladi i sport, a sve u cilju unapređenja razvoja svih nivoa obrazovanja, jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu i saradnje i umrežavanja sportskih organizacija kroz međunarodne aktivnosti, višejezičnost i jednakopravnost.

Program Erasmus+ se sprovodi u periodu od 2014. do 2020. godine, a ukupna sredstva namenjena programu za ceo period su 14,7 milijardi evra.

Među odobrenim projektima u ovogodišnjem Nacionalnom pozivu za oblast mobilnosti mladih su projekti nevladinih organizacija iz Dimitrovgrada, Novog Sada, Kikinde, Sombora, Sremske Kamenice, Beograda, Niša, Pirota, Leskovca i Požege, dok su dva projekta predložena za rezervnu listu za finansiranje.

Udruženje građana „Fokus Caribrod“ je osnovano 2016. godine kao nevladina organizacija koja se zalaže za vrednosti građanskog društva sa posebnim akcentom na ostvarivanje prava mladih i osoba sa hendikepom.

Marta meseca ovo udruženje je učestvovalo u međunarodnom projektu „Eko preduzetnici“, u okviru programa Erazmus+ u Krajovi u Rumuniji, sa partnerskim organizacijama iz ovog grada i bugarskog grada Lom. Koordinator projekta Toni Aleksov sa ogromnim iskustvom iz ove oblasti je i prošle godine učestvovao u međunarodnim projektima u okviru programa Erasmus+ u susednoj Rumuniji i očekuje da će projekat “Shvati, pomogni, podeli” biti uspešno realizovan.

P. Videnov

Foto: Toni Aleksov

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар