a
 

Odobren projekat “Shvati, pomogni, podeli” udruženja „Fokus Caribrod“ iz Dimitrovgrada u okviru programa Erasmus+ EU za 2017. godinu

Projekat “Shvati, pomogni, podeli” udruženja građana „Fokus Caribrod“ iz Dimitrovgrada podržan je u okviru programa Erasmus+ Evropske Unije za 2017. godinu, koji sprovodi fondacija Tempus za oblast mobilnosti mladih.

Projekat udruženja „Fokus Caribrod“ se našao među 13 najbolje ocenjenih projekata u Srbiji i visoko je rangiran u konkurenciji 62 nevladine organizacije. Za realizaciju ovog projekta odobrena su sredstva u iznosu od 18.690 evra.

Predsednik udruženja „Fokus Caribrod“ i koordinator projekta Toni Aleksov kaže da je reč o projektu koji obrađuje problem migranata i izbeglica.

„Ovo je veoma aktuelan problem koji je u fokusu čitave Evrope i ove godine je bio na listi prioriteta projekata Erasmus +. Kako je Dimitrovgrad na jednoj od ruta migranata, odlučili smo da konkurišemo sa ovim projektom i na našu sreću on je dobro ocenjen i predložen je za finansiranje. Ponosni smo, jer je „Fokus Caribrod“ nova organizacija i već u prvom pokušaju smo ostvarili veliki uspeh. Od 62 organizacije, koje su se prijavile u ovom roku, projekat “Shvati, pomogni, podeli” udruženja „Fokus Caribrod“ rangiran je veoma visoko i ima 83 od 100 poena na osnovu ocenjivanja nezavisnih ocenjivača. Projekat će okupiti 36 mladih ljudi sredinom septembra, a u Dimitrovgrad dolaze predstavnici 2 organizacije iz Turske (Istanbul i Izmir), i po jedne organizacije iz Soluna (Grčka), Loma (Bugarska) i Krajove (Rumunija).

Projekat tek treba da počne sa realizacijom, jer još uvek nije potpisan ugovor o finansiranju, ali očekujemo da i ta formalnost bude završena u narednim danima, kako bi započeli sa pripremama. Nadam se da će i lokalna samouprava iskazati interesovanje za ovaj projekat,  jer će to biti prilika da se Dimitrovgrad na najbolji način predstavi mladima iz Evrope.“

Erasmus+ je program Evropske unije, koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u 3 oblasti – obrazovanje, mladi i sport, a sve u cilju unapređenja razvoja svih nivoa obrazovanja, jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu i saradnje i umrežavanja sportskih organizacija kroz međunarodne aktivnosti, višejezičnost i jednakopravnost.

Program Erasmus+ se sprovodi u periodu od 2014. do 2020. godine, a ukupna sredstva namenjena programu za ceo period su 14,7 milijardi evra.

Među odobrenim projektima u ovogodišnjem Nacionalnom pozivu za oblast mobilnosti mladih su projekti nevladinih organizacija iz Dimitrovgrada, Novog Sada, Kikinde, Sombora, Sremske Kamenice, Beograda, Niša, Pirota, Leskovca i Požege, dok su dva projekta predložena za rezervnu listu za finansiranje.

Udruženje građana „Fokus Caribrod“ je osnovano 2016. godine kao nevladina organizacija koja se zalaže za vrednosti građanskog društva sa posebnim akcentom na ostvarivanje prava mladih i osoba sa hendikepom.

Marta meseca ovo udruženje je učestvovalo u međunarodnom projektu „Eko preduzetnici“, u okviru programa Erazmus+ u Krajovi u Rumuniji, sa partnerskim organizacijama iz ovog grada i bugarskog grada Lom. Koordinator projekta Toni Aleksov sa ogromnim iskustvom iz ove oblasti je i prošle godine učestvovao u međunarodnim projektima u okviru programa Erasmus+ u susednoj Rumuniji i očekuje da će projekat “Shvati, pomogni, podeli” biti uspešno realizovan.

P. Videnov

Foto: Toni Aleksov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar