Javna rasprava o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Dimitrovgrad – bez zainteresovanih građana

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu za danas je bila zakazana Javna rasprava o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Dimitrovgrad za petogodišnji period od 2017. do 2021. godine. Reč je o obavezi iz Poglavlja 23 pregovora Srbije za ulazak u EU, koje obavezuje lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije da definišu akcione planove kojima će ojačati antikorupcijske mehanizme na lokalnom nivou.

Prema rečima Danijela Dimitrijevića, člana radne grupe za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Dimitrovgrad, cilj ovog plana je da po njegovom usvajanju opština Dimitrovgrad bude otpornija i osetljivija na koruptivne rizike koji se mogu pojaviti u različitim oblicima, a osnovni principi i vrednosti plana tiču se pre svega transparentnosti – u radu Opštine Dimitrovgrad, radu svih javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Dimitrovgrad, kao i u kreiranju i trošenju budžeta. Takođe, izuzetno je važno da se omogući adekvatan odgovor civilnog društva i medija na koruptivne rizike u narednom periodu, ističe Dimitrijević.

Nakon usvajanja Akcionog plana na sednici SO Dimitrovgrad krenuće se sa realizacijom predviđenih mera, a jedna od predstojećih aktivnosti je i formiranje radne grupe koja će pratiti realizaciju datih mera i podnositi izveštaje o stanju u svakoj od 17 oblasti predviđenih Akcionim planom.

Do isteka roka za podnošenje primedbi na Nacrt nije pristigla nijedna primedba, kaže Dimitrijević, a ni za današnju Javnu raspravu nije bilo zainteresovanih građana.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар