Probna mala matura za učenike osmog razreda OŠ „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu 13. i 14. aprila

U osnovnim školama u Srbiji u petak i subotu, 13. i 14. aprila, biće održana probna mala matura za učenike osmog razreda. Kao i na pravom završnom ispitu u junu, pred malim maturantima naći će se ukupno tri testa, kojima će moći da provere svoje znanje iz srpskog jezika, matematike, kao i iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije, predmeta obuhvaćenih kombinovanim testom.

U Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu polaganju probne male mature pristupiće 77 osmaka. Učenici će sutra sa početkom u 12:00 časova raditi test iz matematike, dok će u subotu u 9:00 polagati test iz srpskog jezika, a u 11:30 kombinovani test. Prema rečima direktorke Katarine Simeonov, kako je predviđeni termin za sutrašnji test u 12:00 časova, i zbog velikog broja dežurnih nastavnika, nastava će se sutra odvijati sa časovima skraćenim na 30 minuta.

Probni završni ispit za dimitrovradske osmake biće održan u prostorijama đačke kuhinje. Iako radovi na uređenju i rekonstrukciji radnog dela kuhinje još uvek traju, očekuje se da svi radovi do večeras budu završeni, kako bi u toku sutrašnjeg dana sve bilo spremno za polaganje.

Testovi koji će se naći pred malim maturantima identični su za sve osnovne škole u Srbiji, osim za učenike koji se obrazuju po IOP-u ili imaju razvojne smetnje, i za koje Ministarstvo prosvete izrađuje posebne, prilagođene testove.

Na ispit je neophodno poneti đačku knjižicu sa zalepljenom fotografijom i overenu pečatom škole, kao i pribor za pisanje za kombinovani i test iz srpskog jezika, odnosno pribor za pisanje i crtanje za test iz matematike, podseća direktorka. Za ovu školsku godinu najavljen je nešto drugačiji način bodovanja uspeha iz osnovne škole i postignuća na testu, a kada pravilnik o bodovanju bude objavljen, učenici će biti blagovremeno obavešteni o svim novinama, naglašava Simeonova.

„Najvažnija procedura odnosi se na identifikacione kartice, šifriranje i obezbeđivanje tajnosti svakog testa, kako bi rezultat na testu zaista bio objektivan pokazatelj znanja svakog učenika“, ističe direktorka, i dodaje:

„Na isti način kao i na pravom završnom ispitu radiće se i šifriranje testova, dešifrovanje, pregledanje, tako da je procedura i za nastavno osoblje koje će realizovati probni završni ispit identična kao što će biti i kada budu u situaciji da budu dežurni ili pregledači. Svi nastavnici matematike, srpskog jezika i predmeta koji čine kombinovani test neće dežurati na ovom testu jer će imati obavezu da testove pregledaju.“

Za razliku od pravog završnog ispita u junu, čije je polaganje obavezno da bi učenik osmog razreda mogao praktično i formalno da završi osnovno obrazovanje, polaganje probne male mature nije obavezno. Ipak, kaže Simeonova, preporuka je da učenici izađu na ovaj ispit, koji im može biti samo od pomoći, jer će im, između ostalog, pružiti potpun uvid u tip zadataka i obim gradiva obuhvaćen testovima.

„Osnovni cilj ovog ispita je da učenici prođu kroz kompletnu proceduru polaganja, da bi tačno znali kako treba da se ponašaju i kakve su im obaveze na pravom završnom ispitu, ali da i vide koji nivo znanja imaju i koje su oblasti u kojima im znanje možda nedostaje“, kaže direktorka OŠ „Hristo Botev“, ističući da je ovo i prilika da zajedno sa nastavnicima do kraja školske godine i u toku pripremne nastave učenici koji su zainteresovanei za bolji uspeh dopune i usavrše svoje znanje tamo gde rezultati probnog ispita pokažu da je to potrebno.

Nastavnici će u toku naredne nedelje pregledati testove, pa se očekuje da do idućeg petka budu poznati i preliminarni rezultati, odnosno analiza probnog završnog ispita i postignuća svakog učenika na svim testovima.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар