U akciji suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije uhapšeno 27 osoba i podnete krivične prijave protiv 102 lica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsili su 27 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i drugih privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 miliona evra.

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JKP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorno lice Šumarskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo, odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici, odgovorno lice  turističke agencije „MM TURS“ iz Niša, odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, odgovorno lice Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi.

Krivičnim prijavama obuhvaćeno je i osam policijskih službenika, među kojima je i jedan načelnik regionalnog centra, odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije u opštini Požega, zaposleni u dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Knjaževac, vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća „Resavica“, zaposleni u „Srbijagasu“, bivše odgovorno lice  „Elektrokosmeta“ sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane Gazivode iz Zubinog potoka, vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici A.J. (1973) i rukovodioca u tom Centru I.T. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je A.J. tokom 2016. godine zaključila pet ugovora sa jednim mobilnim operaterom, na osnovu kojih je za potrebe Centra za socijalni rad preuzela šest mobilnih telefona koje je dala na korišćenje svojim ćerkama i drugim licima koja nisu radnici Centra za socijalni rad.

Takođe, A.J. se tereti i da je sa računa Centra za socijalni rad izvršila plaćanje računa za šest mobilnih telefona, za lica koja nisu zaposlena u Centru za socijalni rad u Babušnici.

Sumnja se da je A.J. u tome pomogla drugoosumnjičena I.T.

Osumnjičene se terete da su na taj način nanele štetu Centru za socijalni rad u Babušnici od 390.737 dinara i pribavile protivpravni imovinsku korist drugim licima od 560.694 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv četiri policijska službenika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Krivična prijava podneta je protiv rukovodioca Regionalnog centra prema Bugarskoj, pomoćnika rukovodioca Dežurne službe i dva policijskog službenika u centru.

Osumnjičeni se terete da su, povodom događaja u kome je termovizijskom kamerom zabeleženo krijumčarenje vozilom 13 ilegalnih migranata, sačinili službene akte neistinite sadržine i na taj način događaj predstavili kao pronalazak napuštenog vozila a ne kao izvršenje krivičnog dela.

Na taj način, kako se sumnja, policijski službenici NN izvršiocima omogućili su da izbegnu krivičnu sankciju.

Izvor i foto: MUP Srbije

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар