Sejdinović: Dogovor o izradi medijske strategije i rešavanje gorućih medijskih problema međuzavisni

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su posle tri runde teških pregovora novinarska i medijska udruženja danas, uz prisustvo međunarodnih institucija, dogovorila sa Vladom Srbije da se započne proces izrade medijske strategije i formira Radna grupa, sastavljena od predstavnika relevantnih novinarskih i medijskih udruženja i predstavnika nadležnih državnih institucija.

Sejdinović je posle sastanka u Vladi Srbije izjavio i da će OEBS biti facilitator celog procesa, te da će osnovati i ekspertski tim koji će pomagati Radnoj grupi u izradi ovog važnog dokumenta.

Paralelno sa tim, kako je dodao, Vlada ce formirati i svoje koordinaciono telo koje će pregovarati sa predstavnicima novinarskih i medijskih organizacija o rešavanju veoma ozbiljnih medijskih problema u zemlji, “koji se mogu rešavati i u važećem zakonskom okviru i ako napokon institucije počnu da rade svoj posao”.

“Stav novinarskih i medijskih udruženja je da su ova dva procesa međuzavisna i oni neće učestvovati u izradi strategija ukoliko država odbije da rešava goruće probleme, među kojima se izdvajaju bezbednost novinara i svakovrsna diskriminacija medija koji nisu bliski vlasti“, rekao je Sejdinović.

On je naveo da su na današnjem sastanku novinarska i medijska udruženja zahtevali od Vlade da se pod hitno razreši slučaj nestanka novinara Stefana Cvetkovića i da se zaustavi politička zloupotreba tog slučaja, te da nadležne institucije sistema moraju da ga rešavaju.

Prema njegovim rečima, takođe su podsetili na to da su pojedina novinarska i medijska udruženja odbili novac u znak protesta zbog brojnih neregularnosti na konkursima za medije Ministarstva kulture i infotmisanja.

“Biće ovo po svemu sudeći veoma težak i naporan proces sa neizvesnim ishodom, u koji moramo ući i pokušati da nešto uradimo”, ocenio je Sejdinović.

Vlada Srbije saopštila je nakon sastanka premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja da će na čelu Radne grupe za izradu medijske strategije biti predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Dejan Stojanović, te da će je činiti devet predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i osam predstavnika države.

“Članovi Radne grupe u ime medijskih i novinarskih udruženja su: Vukašin Obradović, Tanja Maksić, Jelena Kleut, Stojan Marković, Boban Tomić, Dalila Ljubičić, Nino Brajović, Maja Rakovic i Dragana Čabarkapa. Predstavnici države su predstavnici Ministarstva finansija Jelena Tanasković, Ministarstva pravde Radomir Ilić, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Saša Mogić, Komisije za zaštitu konkurencije Marija Kovačević, Republičkog zakonodavstva Ranka Vujović, Uprave za javne nabavke Jelena Marković, Republičkog sekretarijata za javne politike Dejan Raketić, kao i predstavnik Vlade Vojvodine Atila Marton”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će medijska strategija biti izrađena uz podršku OEBS i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Takođe, na sastanku je dogovoreno da Vlada Srbije formira Koordinaciono telo za saradnju sa medijima, dok će medijska i novinarska udruženja formirati Tim za dijalog, a ta dva tela zajedno će i operativno raditi na rešavanju problema novinara i medija.

Članovi Koordinacionog tela biće savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević, savetnica premijerke za medije Jelena Kovačević, Nemanja Pantić iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ana Subotić iz Ministarstva kulture i informisanja, Milica Vučković iz Ministarstva pravde, Jelena Parezanović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ranka Vujović iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

Današnjem sastanku prisustvovali su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević, šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Fondacije Konrad Adenauer.

Izvor: Autonomija

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар