a
 

Međunarodna konferencija na temu „Da li gubimo bitku sa dezinformacijama?“ 28. juna u Beogradu

U četvrtak, 28. juna, u Beogradu će biti održana međunarodna konferencija na temu „Da li gubimo bitku sa dezinformacijama?“.

U konferenciji, čije će osnovne teme biti borba sa fenomenom dezinformacija i lažnih vesti, te načini na koje tradicionalni mediji mogu odgovoriti na izazove koje im ovaj fenomen nameće, učestvovaće novinari Istinomera i domaći i strani novinari i predstavnici medijskih kuća, kao i predstavnici drugih profesija koji se u svom radu koriste činjenicama.

Kako je najavljeno, problemi na koje nailaze mediji u Srbiji i svetu u okviru konferencije biće obrađeni i mapirani kroz nekoliko različitih panela. Takođe, biće predstavljeni i primeri inovativnih i aktuelnih pristupa u borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti iz različitih delova sveta, kao i rezultati medijskog monitoringa u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, čiji je fokus na širenju dezinformacija, poluinformacija i potencijalnih lažnih vesti.

Pozdravnu reč prisutnima na konferenciji uputiće direktorka Crte Vukosava Crnjanski, koja će se naći i u ulozi moderatora zajedno sa Sinišom Dedeićem i Milkom Domanović iz Istinomera i Vujom Ilićem iz Crte.

Rezultate regionalnog medijskog monitoringa predstaviće programski direktor Crte Raša Nedeljkov, dok će na temu „Dezinformacije iz različitih perspektiva“ govoriti Lidija Tomić, dopisnica Deutsche Welle i saradnica na projektu DW Akademija, Vaidas Saldziunas, urednik odbrane sa litvanskog portala Delfi i Dejan Anastasijević, šef deska BBC Srbija.

O „(ne)mogućoj misiji“ borbe sa dezinformacijama u Srbiji govoriće urednik RTS-a Zoran Stanojević, šef deska Blica Ivan Jovanović i izvršni producent N1 Igor Božić.

„Provereno! Moguće je“ naziv je panela koji će predstaviti Gabriela Jacomella, suosnivačica portala Factcheckers.it, Lybov Vasylchuk, programski menadžer u IREX-u iz Ukrajine, i Kristina Wilfore, direktorka Karakoyun Strategies.

Konferencija će biti završena panel diskusijom „Provera činjenica: Stvar uverenja“, u okviru koje će se obratiti Nenad Milosavljević, autor na sajtu Njuz.net, Marko Somborac, karikaturista Blica, Anđela Milivojević, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije i Filip Maljković, administrator i predsednik Vikimedije Srbije.

Međunarodna konferencija u organizaciji Istinomera i Crte biće održana u sali „Mikonos“ u hotelu „Zira“, sa početkom u 9:00 časova.

D. Jelenkov

Foto: pixabay.com

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар