Festival duvačkih orkestara „Caribrod“: Vaška godba Vrh nad Laškim, Slovenija

Na ovogodišnjem festivalu duvačkih orkestara nastupiće još jedan duvački orkestar iz Slovenije pod nazivom Vaška godba.

Dana 23. marta 2009. godine, bio je poseban dan za malo mesto poput Vrha na Laškim, jer je tog dana održana prva proba seoskog orkestra (Vaška godba). Lični napori predsednika mesne zajednice Vrh nad Laškim, gospodina Stanka Seliča, rezultirali su končnim formiranjem orkestra, kojeg predvode kapelnik Ivan Medved i predsednik udruženja Janez Cepuš. Rad ovog orkestra podržava opština Laško. Sam početak delovanja orkestra privukao je veliki pažnju i doprineo oživljavanju kulturnog života. Radu orkestra su se priključili bivši muzičari, kao i mladi koji pohađaju muzičke škole. Nakon nekoliko proba usledili su i prvi nastupi za potrebe loklane zajednice, crkvenih ceremonijala, a ubrzo su usledila i prva gostovanja.

Učešće na televizijskoj emisiji je predstavljalo prekretnicu jer su nakon toga usledile mnogobrojne pozivnice za nastupe. Orkestar trenutno broji oko 30 članova. Potrebno je pomenuti samo neke od važnijih nastupa: nastup na Ptujskom karnevalu, na Rock Otočec-u, sviranje himne na nacionalnim košarkaškim takmičenjima i nastupi na raznim susretima orkestara širom Slovenije.

Svake godine, orkestar se opredeljuje i za duža gostovanja, pa je već posetio brojne festivale širom Francuske, Španije, Slovačke, Nemačke i Hrvatske. Često se nastupima orkestra pridružuju i mažoretkinje Majde Marguč.
Dirigent: Ivan Medved.

Dan 1

20. septembar 2018, četvrtak 19:00

Dimitrovgrad, Srbija

Dan 2

21. septembar 2018, petak 19:00

Slivnica, Bugarska

Izvor i foto: festivalcaribrod.org

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар