Državna matura za srednjoškolce

Ministarstvo prosvete Republike Srbije je najavilo da će od 2021. godine srednjoškolci polagati ispit, tj. državnu maturu, koja će biti istovremeno i test za upis na fakultete. Prijemni ispit će se sastojati iz tri obavezna dela – test iz srpskog jezika i književnosti, test iz matematike i treći test će gimnazijalci birati od šest nastavnih predmeta, a učenici srednjih stručnih škola i umetničkih škola će imati ispit struke. Lista nastavnih predmeta će zavisiti od učenikovog interesovanja za fakultet i onim što će taj fakultet propisati.

Prva generacija đaka koja će završne ispite polagati po novom konceptu trenutno je u drugom razredu srednje škole.

„Ministarstvo, zajedno sa Zavodom za unapređivanje i Zavodom za vrednovanje kvaliteta, će u narednom periodu uz podršku jednog projekta, a i sopstvenih sredstava i resursa formirati preko 200 komisija koje će pripremiti srednje obrazovanje za maturski ispit, a isto tako raditi i sa univerzitetima i fakultetima“ – izjavila je za RTS Marija Krneta iz Ministartstva prosvete.

Ona napominje da će te promene doneti kvalitet u obrazovanju i da će učenici imati veća postignuća nego ranije jer su u fokusu đaci i njihov napredak.

Teodora Petrov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар