Sneg, raskvašeni kolovozi i neočišćeni trotoari izmamaili su neokoliko desetina hiljada ljudi na ulice Beograda, na osmi protest “Jedan od pet miliona”.

Na Platou pred Filizofskim fakultetom skup je otvorila jedna od organizatoki Jelena Anasonović. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 599-1024x680.jpg

Ona je rekla da proteste podržava više od 400 profesora, nastavnika i naučnih radniika sa Univerziteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Univreziteta umetnosti, i dodala ne može da ih umiri ni hapšenje nalogodavca za pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića, jer je to vlast znala od samog početka.

Potom je govorio bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević koji je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku kako bi Srbija ponovo postala pravna država. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 600-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 601-1024x680.jpg

“Vučić je izneverio Ustav Srbije jer se meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin”, rekao je Ivošević koji je takođe konstataovao da je, u funkciji prvog potpredsednika Vlade Srbije, upravo on svojevremeno učestvovao u potpisivanju Briselskog sprazuma sa Prištinom i da je danas dužan da objasni da li će Srbija priznati Kosovo ili ne. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 602-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 603-1024x680.jpg

Zatim se obratio profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, koji je ocenio da je Aleksandar Vučić u svoje ruke uzeo i izvršnu i zakonodavnu vlast i da u Srbiji sprovodi samovolju i naveo da je akuelna vlast u Srbiji izjednačila istinu i laž i to u korist laži, kao i da je izjednačila dobro i zlo i to u korist zla. Uz to prema Čupićevim rečima, sprovodi se užasna medijska satanizacija opoziocionih lidera. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 604-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 605-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 606-1024x680.jpg

Posle njegovog govora počela je protestna šetnja centralnim beogradskim ulicama, a ispred zgrade RTS-a u Takovskoj demonstranti su pobepili ulaz natpisom “cenzurisano” i delili flajere na kojima je RTS ispisan na logu TV Pink.

Tek posle toga je na čelo kolone postavljen veliki transparent sa natpisom “1 od 5 miliona”, a građani su nosili i transparente “Mi smo uz narod, a ne uz sadašnje i bivše lopove”, “Vrati otete penzije”, “Proći će i vaše”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 607-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 608-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 609-1024x680.jpg

Protest “Jedan od pet miliona” završen je ispred Vlade Srbije, gde je upaljeno deset baklji uz poruku da se “plamen slobode širi nezaustavljivo”.
Osim u Beogradu, protesti se održavaju još u tridestak gradova Srbije, a istovremeno sa beogradskim večeras su održani protesti i u Kraljevu, Prokuplju, Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Velikom Gradištu, Požegi, Somboru, Pirotu…. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 610-680x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 611-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 612-1024x680.jpg

U međuvremeni, kako javljaju agencije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Novom Sadu da ne misli da podnese ostavku u doba velike krize.

Slobodan Aleksić

Foto: Petar Aleksić

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар