Nekoliko desetina hiljada na protestima u Beogradu

Na šestom po redu protestu #1od5miliona” po dosta hladnom vremenu okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi. Skup je počeo po običaju na Platou ispred Filozofskog fakulteta i posle obraćanja glumca Branislava Trifunovića i opozicione političarke sa Kosova Rade Trajković, prerastao je u šetnju.

Rada Trajković je rekla da se “Srbi plaše Srba” od kada je Vučić na vlasti i dodala da predsednik Srbije tvrdi da na Kosovu nije moguć zajednički život Srba i Albanaca i da razgraničenje treba da bude budućnost.

Rada Trajković je takođe iznela tvrdnju da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić umešan u organizaciju ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića.

“Vučić treba da izruči Radoičića Prištini, ne treba da od Srbije pravi sigurnu kuću za kriminalce i mafiju”, rekla je ona.

“Vučić nas ja pokorio mafijom i ljudima koji su palili automobile i kuće njegovih neistomišljenika”, navela je Trajković.

Glumac Branislav Trifunović se okupljenima obratio rečima: “Ovo je zemlja za nas, a ne za one koji kradu i otimaju”.

“Ne šeta se samo u Beogradu, već i u Kragujevcu, Novom Sadu, Kruševcu, Užicu, Požegi. Ovo je poslednja šansa da se napravi zemlja nasmejanih i pristojnih ljudi”, rekao je on i pozvao Beograđane, da i u sredu dođu na okupljanje ali bez pištaljki, nego sa svećama i cvećem kako bi odali počast Oliveru Ivanoviću.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 211-1024x768.jpg

Građani su zatim krenuli u protestnu šetnju, na kojoj su pred zgradom RTS-a zatražili ostavke direktora Dragana Bujoševića i glavnog urednik Informativnog programa Neneda Lj. Stefanovića.

Na novom okupljanju 16. januara, na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića“, građani će upitati vlast i Vučića dokle se stiglo sa istragom o nalogodavcima i izvršiocima ubistva, poručeno je na kraju protesta.

Podsećamo, da su organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ zatražili još u petak od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im predstaviplan za Kosovo i Metohiju i naveli da su oni jedina adresa kojoj treba da se obrati, a ne „Briselu, Vašingtonu, Moskvi ili Prištini”.

Istovremeno sa beogradskim, protesti su održani i u Kragujevcu, dok su Nišlije svoje nazadovoljstvo Vučićevom i lokalnom vlašću iskazali sinoć, kao i građani Kuršumlije koji su protestovali u četvrtak.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар