EFJ: Srpske vlasti da razreše slučajeve napada na novinare

Predstavnik Evropske federacije novinara (EFJ) Mehmet Koksal osudio je pretnje koje dobijaju novinari u Srbiji i najavio da će tražiti od srpskih vlasti da EFJ izvesti o statusu svih slučajeva napada na novinare.

Koksal je na skupu u Beogradu ocenio i da država treba da odgovori na pitanje zašto i dalje finansira od javnog novca medije koji šire govor mržnje.

On je naveo da je EFJ i ranije reagovala na slučaj Milana Jovanovića i da su bili “u šoku na slike zapaljene kuće”.

Koksal, koji je i sam novinar, kazao je da je i on do sada bio napadnut, kao i njegova porodica i da je u takvim situacijama važna podrška kolega i da je obaveza države da “štiti novinare koji rade svoj posao”.

“Prijavljivaćemo i prijavljivali smo sve slučajeve napada na novinare svim medjunarodnim institucijama”, rekao je Koksal.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić pozvao je predstavnike vlasti da prestanu sa napadima na medije koji kritički izveštavaju o društvu i dodao da je javnost jedina zaštita novinara.

Povodom pretnji koje je dobio na Fejsbuk stranici “Srbija NAŠA zemlja”, Janjić koji je i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta, naveo je da je njegov konkretan zahtev da se otkrije “ko su ljudi koji stoje iza te stranice” i dodao da je već pozvan od strane Tužilaštva da da izjavu.

On je napomenuo da je važno kakvu poruku emituju predstavnici vlasti i pozvao predstavnike vlasti da prestanu sa napadima na medije koji kritički izveštavaju o društvu.

Janjić je podsetio da je sa te iste stranice u ovo vreme prošle godine napisano da ga “treba odvesti na Kalemegdan i streljati”.

On je rekao da je dužnost države da rešava slučajeve napada na novinare ukazujući da i dalje nisu rešena ubistva i pokušaji ubistava novinara u Srbiji i da je jedini slučaj gde je otkriven inspirator pokušaja ubistva novinara Milan Jovanovića iz Grocke.

Janjić je kazao da je važno ukazati na to “kakvu poruku političari kroz medije šalju” i da “pretnje ne smeju biti tolerisane”.

Janjić je rekao i da ne zna kako je on optužen da “propagira vešala” i naveo da je u subotu bio deo Betine ekipe na začelju kolone gradjanskog protesta i da je video vešala i slikao ih i da je fotografiju objavio u vestima i na društvenim mrežama.

Novinarka Gordana Suša je povodom uvreda i optužbi koje joj je uputio glavni urednik televizije Hepi (Happy) Milomir Marić kazala da će podneti tužbu protiv Marića i te televzije.

Ona je rekla da sve domaće i medjunarodne organizacije izveštavaju o tome da se broj napada i pretnji novinarima neprestano povećava.

Suša je navela da “neprijateljstvo dolazi sa vrha vlasti” i podsetila da je poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Marko Atlagić čitao spisak “nepodobnih novinara”.

“Što se čudimo što će ta puška što visi na zidu biti okinuta prema našim kolegama”, rekla je Suša. Suša je kazala da je u Srbiji dobro to što je dekriminalizovana kleveta, ali da to funkcioniše samo u “civilizovanim i normalnim društvima”.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kazao je da “organizovana kampanja protiv njega često dešavala u periodima kada su se dešavali protesti, prethodno je to bilo tokom “Protesta protiv diktature”, a ovih meseci “Jedan od pet miliona”.

On je kazao da samo društvo u Srbiji postaje “sve brutalnije i jezivije” i da “ova količina mržnje i nasilja može voditi mnogo ozbiljnijim posledicama”.

On je podsetio da ga je poslanik i predsednik poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović već i ranije prozivao, ali i da mu je “čast” da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prozvao da “zatvara fabrike po Srbiji”.

Novinar televizije N1 Vojislav Stevanović kazao je da je ta televizija i ranije dobijala pretnje i da oni sve pretnje shvataju ozbiljno.

On je govoreći o poslednjim pretnjama rekao da je policija reagovala, ali da su to “posledice, a ne uzrok”.

On je kazao da su na društvenim mrežama drugi mediji često etiketirali N1 kao “CIA televiziju” i da “proizvode lažne vesti i rade za druge interese” dok je N1 od strane predsednika Vučića označena kao “američka” ili “Djilasova” televizije.

Predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović osudila je napade na novinare u Srbiji i kazala da je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara reagovala 15 puta do sada u Srbiji, kao i da mreža reaguje samo u najdrastičnijim slučajevima.

“Smatram da je neprihvatljivo da se pretnja na društvenim mrežama ne goni po službenoj dužnosti”, rekla je Canović i dodala da se na taj način samnjuje broj napada na novinare.

Ona je navela da je uočen novi trend, a to je “porast različitih pritisaka, etiketiranjem, diskriminacijom, nepozivanjem na dogadjaje”.

Skupu u Beogradu prisustvovao i zaštitnik gradjana Zoran Pašalić i delegacija Evropske federacije novinara.

Izvor: Beta

Foto: NUNS

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар