VIDEO:Grandiozni godišnji koncert KUD-a “Caribrod” – 3 nastupa sa oko 250 učesnika

Proteklog vikenda održan je grandiozni godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva “Caribrod”. U tri nastupa u petak i subotu, u prepunoj sali Centra za kulturu u Dimitrovgradu, ljubiteljima foklora predstavilo se oko 250 učesnika.

Publika je imala priliku da pogleda 12 raznovrsnih koreografija 9 folklornih ansambala – od najmlađih, koji su prvi put na sceni, do najiskusnijih, uz pratnju narodnog orkestra.

Za ovaj tradicionalni kulturni događaj tražila se karta više, a folkloristi i vokalno-instrumentalni solisti ispunili su očekivanja brojnih posetilaca.

Ova svojevrsna folklorna magija privukla je veliku pažnju javnosti, a kako i ne bi kada KUD “Caribrod” pleni lepotom narodnih nošnji iz raznovrsnih krajeva Srbije i Bugarske, nezaboravnim narodnim ritmovima i folklornim umećem.

Kako je rečeno na koncertu, članovi Kulturno-umetničkog društva su svojevrsni ambasadori tradicije koji igrom, pesmom i muzikom neguju kulturno nasleđe. Oni su u protekle tri godine sa velikim uspehom nastupali na domaćim i međunarodnim festivalima. Učestvovali su na Festivalu u Herceg Novom u Crnoj Gori i na Međunarodnom folklornom festivalu “Nišavski horovod” u Dimitrovgradu i Dragomanu. Na festivalu “Šopski naniz” u bugarskom gradu Kostinbrod osvojili su prvo mesto, a sa Festivala u Ohridu u Severnoj Makedoniji doneli su priznanje predsednika opštine domaćina. Nastupili su i na manifestaciji “LUFES” u Babušnici i u poznatom grčkom letovalištu Hanioti. Nisu izostala učešća na lokalnim manifestacijama kao što su “Miholjski susreti sela” u Smilovcima i “Dani caribrodske šušenice”, a održali su koncerte u Domu za stare i selu Lukavica. Pored toga, bili su gosti tradicionalne “Bugarijade” u Novom Sadu.

Na repertoaru godišnjeg koncerta bile su “Igre iz Pčinje”, “Igre iz Srbije”, “Igre iz Leskovca”, “Igre iz Pirota”, “Rečenica”, “Splet Katanka”, “Splet Trakija”, “Splet Zizaj Nanče”, “Igre iz Kobišnice”, “Šopske igre”, “Igre iz Koritnice” i “Igre iz Gornjeg Ponišavlja”.

Svoje muzičko umeće pokazao je i neizostavni narodni orkestar pod upravom Ivice Gligorova (klavijature) i u sastavu – Milan Pejev (bubnjevi), Ivan Kirov (gitara) i Aleksandar Mladenov (saksofon i frula).

Mladi vokalni solisti Helena Stojanov, Ilina Pejčev, Sara Gligorov, Marija Georgiev, Nemanja Ilijev i Ivanina Petrov predstavili su se publici narodnim melodijama, a instrumentalista Aleksandar Mladenov narodnim kolima.

Umetnički rukovodilac Dalibor Dadi Gligorov je za izuzetan doprinos i zalaganje u radu KUD-a i očuvanju kulturne tradicije dugogodišnjim folkloristima dodelio zahvalnice i plakete.

Pogledajte delić atmosfere sa godišnjeg koncerta koju je zabeležila ekipa FAR-a.

Snimatelji: Stefan Pavić / Ivo Tomov / Mikica Kostov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar