Šest ostvarenja na dokumentarno filmskoj večeri “Kino-Eko” u Dimitrovgradu

Ostvarenja nastala u okviru Radionice ekološkog i antropološkog filma od 2021. do 2023. godine biće prikazana na dokumentarno filmskoj večeri “Kino-Eko” 6. juna u Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu. Radionice namenjene studentima je organizovao Dom kulture “Studentski grad” sa Novog Beograda.

Upoznavanje raznovrsnih geografskih područja, ekoloških karateristika, načina života meštana domaćih regiona i ruralnih područja, demografskih karakteristika i edukacija u oblasti dokumentarnog i eksperimentalnog filma studenata i mlađe populacije bili su ciljevi ovog neformalnog filmskog obrazovanja. Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa izražajnim sredstvima filmskog jezika, osnovama snimanja i različitim pristupima u realizaciji dokumentarnih, eksperimentalnih i video radova iz oblasti vizuelne antropologije.

Teorijska predavanja sa istaknutim autorima dokumentarnih filmova i ekološkim aktivistima održana su tokom proleća u Domu kulture “Studentski grad”, a praktičan rad realizovan je tokom letnjeg perioda na Staroj planini, u Malom Iđošu i Ovčarsko-kablarskoj klisuri u prethodne tri godine. U poslednjem delu radionice “Kino-Eko” tokom jeseni polaznici su radili na finalnoj montaži snimljenih filmova. Na ovaj način mlađa populacija je stekla znanja o različitim dokumentarnim i eksperimentalnim filmskim formama uz proverene autore i predavače i savladala osnove snimateljskog i istraživačkog rada na filmu.

Ljubitelji dokumentaristike u Dimitrovgradu imaće priliku da pogledaju 6 kratkih ostvarenja, a u fokusu će biti filmovi snimljeni u Opštini Dimitrovgrad i na teritoriji Grada Pirota na Staroj planini u toku 2021. godine, koji do sada nisu prikazani. Pored toga, publika će videti i filmove snimljene u drugih sredinama.

Autor projekta, glavni koordinator i mentor je Milan Milosavljević, urednik Akademskog filmskog centra (AFC).

Mentori radionice su i Ivan Velisavljević, urednik Arhiva alternativnog filma i Duško Stanivuk, snimatelj i montažer AFC-a.

Gosti dokumentarne filmske večeri “Kino-Eko” u četvrtak 6. juna u Dimitrovgradu biće Milan Milosavljević i Duško Stanivuk. Ovaj kulturni događaj koji počinje u 19:00 sati organizuju Dom kulture “Studentski grad” iz Novog Beograda, Udruženje “Emblema” i FAR uz suorganizaciju Narodne biblioteke “Detko Petrov”.

Filmske projekcije biće organizovane i u subotu, 8. juna od 19:00 časova u Domu kulture u staroplaninskom selu Dojkinci.

FILMSKI PROGRAM:

Izbor filmova sa radionice Kino-Eko 2021 (Stara planina)

“U Dojkinci sve ima”, Julijana Stefanović, 7 min.

“3 godine 2 meseca i 1 dan”, Nikola Topalović i Nikola Nikolić, 8 min.

Izbor filmova sa radionice Kino-Eko 2022 (Mali Iđoš)

“Ulica nade”, Anđela Dabić i Tamara Radojković, 14 min.

“Gde žabe ne krekeću”, Ana Dajović i Katarina Bašić, 12 min.

Izbor filmova sa radionice Kino-Eko 2023 (Ovčarsko-kablarska klisura)

“Od avlije do sokaka”, Andrijana Jelić, Marija Ritan i Miodrag Savić, 13 min.

“Biološki minimum”, Milica Smiljković i Tara Radusinović, 8 min.

Reportažu sa prve radionice “Kino-Eko” na Staroj planini snimila je 2021. godine ekipa FAR-a.

P. Videnov

Snimatelj: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar