Šaban prvi srpski umetnik u najprestižnijem svetskom džez muzeju

Izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića biće otvorena u najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu, u prisustvu visokih američkih zvanica i predstavnika srpske dijaspore. Šaban će se naći u društvu svojih idola poput Luj Armstronga, Rej Čarlsa i Džejms Brauna, kao neosporni kralj balkanskog soula i bluza i svetski kralj romske muzike.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 13. juna, u 18 sati, a pored ličnih predmeta biće izložene i njegove ploče, kasete, cd izdanja, plakati, knjige i časopisi o njemu, kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima.

“Deo izložbe predstavljaće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer. Posetioci će moći da vide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pesme” – saopštavaju iz Nišvila.

Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi.

Iz Nišvila saopštavaju da je izložba rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posetio festival i džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića.

Kako dodaju, nemerljiv doprinos izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac, konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe.

Izložba će biti otvorena narednih 6 meseci.

Lj. F.

Foto: Dušan Mitić Car / NOLA Facebook

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar