NDNV organizuje javnu debatu o položaju medija civilnog društva

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizuje javnu debatu o položaju medija civilnog društva i modelima za uspostavljanje njihove održivosti zbog izuzetnog značaja koji ovi mediji imaju u zaštiti javnog interesa. Javna tribina održaće se u Beogradu 26. juna u 18:00 časova, u prostorijama Fonda B92 (Obilićev venac 2/I).

Na tribini će govoriti Veran Matić (ANEM), Branka Dragović Savić (glavna i odgovorna urednica Autonomije) i Veljko Milić (pravni ekspert NDNV). Razgovor će moderirati Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV-a.

U okviru debate biće predstavljena Analiza materijalog položaja medija zajednice sa preporukama za uspostavljanje novog modela finansiranja “Mediji civilnog društva na rubu egzistencije, ugrožen javni interes”, koju je NDNV pripremio na osnovu istraživanja sprovedenog tokom aprila i maja ove godine.

“U istraživanju je učestvovalo 15 lokalnih medija civilnog društva koji deluju u multietničkim sredinama iz različitih krajeva Srbije. Uz konstantne pritiske i bezbednosne pretnje sa kojima se suočavaju, kao ključni problem ističu finansijsku neizvesnost, a većina čak radi na rubu egzistencije. Analiza dobijenih podataka pokazala je da postoji nesumnjiva potreba da se uspostave novi mehanizmi podrške medijima civilnog društva”, navode iz NDNV-a.

Mediji civilnog društva u Srbiji potvrdili su da mogu biti značajna alternativa korporativnim i medijima zavisnim od vlasti, jer su najprivrženiji građanima, odnosno zaštiti javnog interesa u oblasti informisanja, te najdosledniji u poštovanju standarda novinarske profesije. Posebno su značajni za lokalno informisanje.

“Cilj javnih debata koje pokreće NDNV jeste da se društveni značaj medija civilnog društva i zakonski adekvatno prepozna i da im se obezbedi stimulativno okruženje. Za ostvarivanje tog cilja važna je podrška što šire medijske zajednice kao i civilnog sektora. Pored Beograda, javna debata uslediće i u Subotici”, kažu iz ove organizacije.

Aktivnosti usmerene na jačanje održivosti medija zajednice NDNV sprovodi u okviru projekta “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izvor i foto: NDNV

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar