Požar na Vidliču pod kontrolom

Dvanaest dana od izbijanja požara na planini Vidlič iznad pirotskog sela Visočka Ržana on i dalje nije u potpunosti ugašen, ali je pod kontrolom. U dimitrovgradskom delu planine trenutno se gasi požar kod sela Braćevci, za koji predsednik Opštine Vladica Dimitrov očekuje da uskoro bude likvidiran.

Više od 2.500 hektara rastinja, trave i u manjem procentu listopadne i četinarske šume, izgorelo je na planini kod Pirota i Dimitrovgrada, a skoro dve nedelje od izbijanja gašenje požara se privodi kraju.

Na teritoriji opštine Dimitrovgrad ostao je da tinja požar iznad sela Braćevci.

“Ekipe vatrogasaca bez dobrovoljaca krenuli su da rešavaju požar iznad tog i prema selu Slavinja. Plan je da se eliminiše danas. Nema ugrožavanja šume i sela, sada je pitanje da se vodom eleminiše gde trenutno tinja. U našoj opštini će sigurno biti likvidiran, bitno je da se ugasi i kod sela Slavinje, kako se ne bi opet proširio. Svaki vetar može da raspiri požar” – kaže Dimitrov.

On se zahvalio dobrovoljcima koji su učestvovali u gašenju požara, a prema njegovim rečima, sada samo vatrogasci gase to što je ostalo.

Helikotperska jedinica MUP-a Srbije trenutno ne učestvuje u gašenju požara, na terenu je i manji broj vatrogasaca, a situacije je pod kontrolom kod pirotskih sela Basara, Krupac i Slavinje.

Vanredna situacija na delu teritorije Dimitrovgrada i Pirota i dalje je na snazi.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić / Sergej Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar