VIDEO: Požar na Vidliču ugašen, ukinuta vanredna situacija na delu teritorije Dimitrovgrada

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je požar na planini Vidlič, gde je gorela površina od oko 2.500 hektara, lokalizovan u u četvrtak, 29. avgusta, u popodnevnim satima, a dan kasnije Opština Dimitrovgrad ukinula je vanrednu situaciju na delu svoje teritorije na kojoj je ona bila uvedena.

Predsednik Opštine Vladica Dimitrov kaže nakon ukidanja vanredne situacije da je lokalna samouprava reagovala adekvatno, od dana kada se požar sa pirotske teritorije proširio i na teritoriju nekoliko dimitrovgradskih sela.

Dodaje da je se aktivno radilo na gašenju požara, koji je u potpunosti ugašen u u četvrtak, 29. avgusta.

“Požar je u nadležnosti vatrogasnih jedinica, mi smo se njima našli, sve svoje resurse smo njima podredili. Zahvalio bih se “Komunalcu” koji je obezbedio dobrovoljce koji su radili na raskrčavanju šuma i rekonstrukciji šumskih puteva, dali su i novac, obezbedili opremu za doborovoljce, cisternu sa vodom. Hvala i ljudima iz lokalne samouprave, ljudima iz Turističke organizacije, onima koji su se javili kao dobrovoljci” – kaže predsednik Opštine.

Dimitrov dodaje i da veće materijalne štete nema, da je uglavnom gorelo nisko rastinje i da je malo šume zahvaćeno požarom na teritoriji Dimitrovgrada, a da nije bilo štete i na kućama, kao i da ljudi i životinje nisu bili ugroženi.

“U jednom trenutku su ovde samo dobrovoljci gasili, kada je situacija bila gora u pirotskom delu. Moraćemo da napravimo Dobrovoljno vatrogasno društvo, koje će pomagati vatrogascima. Sigurno ćemo to osnovati i opremiti ih” – kaže on.

Podsetimo, požar je usled udara groma izbio 17. avgusta, a 12 dana kasnije je lokalizovan.

Vanredna situacija bila je proglašena na teritoriji sela Visočki Odorovci, Gulenovci, Visočki Odorovci, Smilovci, Braćevci, Izatovci i Boljev Dol.

Novinar: Ljubomir Filipov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar