Protesti prosvetara širom Srbije

U velikom broju škola u Srbiji danas nema nastave ili je skraćena, a organizovani su i masovni protesti na trgovima i ispred školskih uprava nakon što reprezentativni sindikati prosvetnih radnika nisu prihvatili predlog Vlade o povećanju plata od januara za 12 odsto. Iz sindikata ističu da plate nisu jedini razlog nezadovoljstva, već da je reč o problemima u celokupnom obrazovanju, a pogotovo onim koji se tiču njihove bezbednosti, javlja N1.

Prosvetni radnici poručili su da će, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni 2. oktobra ponovo stupiti u štrajk.

„Ovo je naš krik, dosta je bilo“, poručila je Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za N1 po završetku protesta u Beogradu.

Okupljanje je trajalo oko sat vremena, a prosvetni radnici su iz parka Manjež izašli na ulicu i blokirali saobraćaj. Blokada je trajala 20-tak minuta u Nemanjinoj ulici, ispred zgrade Ministarstva prosvete. Istovremeno, protestni skupovi održani su u Novom Sadu, Nišu, Valjevu, Šapcu, Kragujevcu…

Romandić je rekla da je prema procenama sindikata u Beogradu u štrajku učestvovalo oko 70 odsto škola.

„U pitanju je dobar odziv kolega koji su prepoznali da nešto mora da se menja. Ovaj protest je samo deo današnjeg dana, imali smo i druge aktivnosti“, rekla je ona i dodala da je cilj bio da nadležni primete da su škole zatvorene i da ne mogu više da na isti način tretiraju prosvetne radnike.

Ona je poručila da prosvetni radnici traže hitne mere vezane za svoju bezbednost, koje podrazumevaju izmene Krivičnog zakonika, ali i one koje se odnose na povećanje zarada.

Osudila je činjenicu da su nadležni odlučili da dele zaposlene u školama na nastavno i nenastavno osoblje i da je to za njih posebno bolno i nedopustivo.

„Trebaju nam i pedagozi i psiholozi, mi poštujemo naše tetkice i članove računovodstva. Svi smo zaposleni u školama I ne dozvoljavamo da nas dele…“, rekla je.

Istakla je i da plata nastavnika podrazumeva kvalitetnu nastavu za decu, te da ako imate ljude koji nisu dovoljno plaćeni, sve slabiji kadar dolazi u škole.

Slogan protestnog skupa bio je „Stop lažnim obećanjima“, a i Uroš Tepavac iz Foruma Beogradskih gimnazija naveo je da se protive ponudi vlade koja odvaja nenastavno od nastavnog osoblja.

„Ponuda da se samo nastavnicima poveća zarada za 12 procenata, a nenastavnom osoblju za osam je stvarno ponižavajuća. Nenastavno osoblje i ovako radi za platu koja je minimalna“, naveo je.

Kako je istakao, postoje predlozi da se stupi u zakonski štrajk u narednim danima i da to traje do ispunjenja zahteva.

Gordana Arsić na protestu u Nišu pročitala je saopštenje sva četiri reprezentativna sindikata.

„Zašto smo danas zaustavili rad u školama? Ako ne zastanemo danas, sutra ćemo biti krivi za sve. Odavno znamo da nam škole služe za kupovinu iluzija, da se od nas očekuje da pričuvamo decu, ostalo ih ne zanima“, rekla je.

Država će, kaže, regovati tek kada se izađe na ulicu.

„Znamo da državu ne zanimaju ni ocene ni znanje učenika jer ono se ne traži. Učenici koji steknu dobro znanje svakako ne ostanu u zemlji, oni su resurs, sirovina koju naša država izvozi“, rekla je.

Učesnici protesta su potom krenuli u šetnju do gradske kuće, a poručili su da će, ako ne budu ispunjeni njihovi zahtevi 2. oktobra ponovo stupiti u štrajk.

U Nišu, prema rečima okupljenih, samo četiri škole nisu danas štrajkovale, od kojih je jedna specijalna škola.

Koji su zahtevi?

Četiri reprezentativna sindikata u Srbiji – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije – imaju četiri zahteva.

Oni traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Drugi zahtev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika iz Niša Vladan Ćirić upozorio je ranije danas za N1 da će, ako vlada ne izađe u susret njihovim zahtevima, radikalizovati štrajk, odnosno, moguće je da dođe do totalne obustave rada, i to ne samo na jedan dan. On ističe da oni žele da se početna plata nastavnika, koja trenutno iznosi nešto više od 86.000 dinara, izjednači sa republičkim prosekom, koji je trenutno u Srbiji veći od 100.000 dinara.

Protestni skupovi održani su u Novom Sadu, Valjevu, Šapcu, Kragujevcu…

Veliki protest u Beogradu za dve nedelje ako vlada ne odgovori

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić najavila je da će prosvetni radnici iz cele Srbije okupiti na protestu u Beogradu za dve nedelje ukoliko Vlada u tom roku ne odgovori na njihove zahteve.

Ona je za agenciju Beta tokom protesta ispred Ministarstva prosvete u Beogradu ocenila da se najavljenim razlikama u povećanju zarada nastavnog i nenastavnog osoblja stvara „jedna vrsta razdora“ među zaposlenima.

„Mi smo upozoravali na različite cene rada u obrazovanju i sad ovo odvajanje 12 odsto nastavnicima i 8 odsto nenastavnom osoblju još više će uneti razdor, ne samo po vertikali već i po horizontali“, rekla je Ilić.

Kazala je da su osim protesta u Beogradu, danas u 12 časova organizovani protesti prosvetnih radnika u celoj Srbiji.

„Dalji koraci su za dve nedelje, daćemo Vladi vremena da nas u naredne dve nedelje pozovu i daju neku vrstu ponude. Ukoliko ne odgovore u te dve nedelje okupićemo se ovde u Beogradu iz cele Srbije“, navela je predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, javlja N1.

Danas nastava nije održana u osnovnoj školi i gimnaziji u Dimitrovgradu.

Izvor: N1

Foto: Sneža Tošev Milanov (sa protesta u Nišu)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar