Krenula sa radom solarna elektrana na krovu Regionalne deponije Pirot

Mala solarna elektrana, snage 150 kilovata, postavljena na objektima Regionalne deponije Pirot počela je da proizvodi struju. Direktor tog javnog preduzeća Nebojša Ivanov kaže da trenutno zadovoljava potrebe potrošnje struje Deponije.

U Pirotu za sada solarne panele imaju tri javna preduzeća i dve ustanove, a elektrana iz obnovljivih izvora energije na Regionalnoj deponiji je najveća instalirana i u celom Pirotskom okrugu.

Ona je krenula sa radom, a Ivanov kaže da je podnet zahtev Elektroprivredi Srbije i u narednih petnaestak dana očekuje da solarna elektrana bude priključena na elektro-sistem.

“Cilj je da osiguramo potreba za našom potrošnjom energije. Primopredaja je završena, ona radi i u proceduri je da se priključi na elektro-energetski sistem Srbije. U ovom trenutku našu potrošnju menja 100%” – kaže Ivanov.

Vrednost investicije je oko 14,5 miliona dinara, a finansijer je bio Grad Pirot.

“Benefit je što zaokružujemo sistem da deponija postane zelena, da ne koristimo električnu energiju iz fosilnih goriva, već iz obnovljivih izvora. Takođe, drastično smanjujemo troškove vezane za utrošak struje” – kaže direktor.

Lj. F.

Foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar