Zadružne solarne elektrane u dva staroplaninska sela počele sa radom

Dve godine prošle su od uspešne donatorske kampanje u kojoj je sakupljen novac za dve zadružne solarne elektrane u staroplaninskim selima Dojkinci i Temska, a sada su one priključene na elektrodistributivnu mrežu i spremne su da proizvode struju. Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica tih pirotskih sela.

Nakon što je novac sakupljen izrađen je projekat, nabavljena je oprema i potpisan ugovor sa Gradom Pirotom, da bi se one postavile u julu 2023. godine na Domu kulture u Dojkincima i zgradi Mesne zajednice Temska.

Iz energetske zadruge “Elektropionir”, koja je vodila projekat izgradnje solarnih elektrana od 5 kW, ističu da su tokom realizacije “Solarne Stare”, mnogo vremena i energije uzele komplikovane procedure i da bi one morale da se revidiraju, a da projekti koji rade za javni interes moraju da se priključuju po znatnoj bržoj i jednostavnijoj proceduri i sa plaćanjem znatno nižih taksi.

“Od postavljanja solarnih elektrana do proizvodnje prvih kilovata prošlo je godinu dana, tokom kojih su ishodovane i dobijene različite potvrde i rešenja. Potpisan je prvi ugovor za otkup električne energije iz zadružnih solarnih elektrana u Srbiji, a dugi proces se završio pre dva dana potpisivanjem Ugovora o pristupu distributivnom sistemu proizvođača električne energije. Pojednostavljivanjem procedura bi se olakšala i demokratizovala proizvodnja energije, a time i ubrzala borba protiv klimatskih promena i zagađenja” – kažu iz “Elektropionira”.

Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica ovih staroplaninskih sela.

“Solarna Stara je inicijativa vođena dvostrukom motivacijom. Prvi motiv je bio da ukažemo da na području Stare planine nikako ne treba graditi derivacione mini-hidroelektrane, već obnovljive izvore energije koji rade za dobrobit zajednice i prirode. Drugi motiv je bio da u praksi pokažemo da udruženi, građani mogu da planiraju i realizuju ovakve projekte, ujedinjeni za nešto, okrećući tako u pozitivnom pravcu energiju koja ih je okupila protiv nečega” – kaže Ana Džokić iz “Elektropionira”.

Ukupna vrednost projekta je 1,6 miliona dinara, od toga su članovi “Elektropionira” uz pomoć donatora i od sopstvenog novca prikupili polovinu tog iznosa, a onda je druga polovina i više od toga prikupljena uz podršku građana.

Lj. F.

Foto: Elektropionir

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar