VIDEO: Dokumentarni film – Pirotska pramenka, bitka sa vremenom

Pirotska pramenka je najugroženija autohtona ovca na području Srbije. Ova ovca je iznedrila nekoliko važnih nacionalnih brendova – pirotsko jagnje, pirotski ćilim i pirotski kačkavalj. Ona je vekovima bila u direktnoj vezi sa tradicionalnom ekonomijom Stare planine, njenim kulturnim nasleđem, ali i od velikog značaja za održavanje njenog predeonog i sveopšteg biodiverziteta.

Usled pogrešnih odluka u periodu nakon Drugog svetskog rata, naročito usled zapostavljanja planinskih sela i sprovođenja mera za pretapanje pirotske pramenke u pirotsku oplemenjenu ovcu, opstanak ove pramenke je doveden u pitanje. Od nekoliko desetina hiljada ovaca u tipu pirotske pramenke, danas je ostalo svega nekoliko stada ili ukupno 185 registrovanih ovaca.

Današnji ekonomski značaj pirotske pramenke ne može da se poredi sa značajem koji je ona imala u prošlosti, ali ona i dalje ima potencijal da bude važan faktor u ruralnom razvoju Stare planine, naročito u delu koji se tiče proizvodnje visoko kvalitetnih proizvoda na bazi ovčijeg mleka (pirotski kačkavalj i beli sir), odnosno proizvodnje jagnjećeg i ovčijeg mesa.

O pirotskoj ovci, njenom nekadašnjem značaju i perspektivama za njeno očuvanje, u dokumentarnom filmu “Pirotska pramenka, bitka sa vremenom” govore Milan Petrović, naučni savetnik Instituta za stočarstvo u Beogradu, Milan Kostić iz sela Gostuša i Slavica Ćirić, direktor zanatske zadruge “Damsko srce” iz Pirota.

Produkcija: FAR TV
jul 2020

Ovaj film je deo projekta “Pirotska pramenka – deo kulturnog i prirodnog nasleđa Stare planine, koji je podržao Grad Pirot na konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja do 31.12.2020. godine. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa, koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar