Ministarstvo poljoprivrede preduzima mere i aktivnosti za sprečavanje unošenja virusa kuge malih preživara u Srbiju

Usled pojave zarazne bolesti kuge malih preživara (PPR) u zemljama u okruženju, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je preduzela mere i aktivnosti kako bi se sprečilo unošenje virusa kuge malih preživara u Srbiju.

Preduzete mere su – pojačana kontrola životinja koje se uvoze u Republiku Srbiju, sa posebnom pažnjom na ovce i koze, pregled prateće dokumentacije za svaku pošiljku, koja uključuje sertifikate o zdravlju životinja izdatih od strane nadležnih veterinarskih službi zemlje izvoznice, kao i obavezna dezinfekcija svih transportnih sredstava koja prevoze životinje preko granice.

“S obzirom na invazivne karakteristike ove bolesti ovaca i koza, naglašen je značaj primene sveobuhvatnih i striktnih kontrolnih i restriktivnih mera koje prevazilaze nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu, te su u tom smislu, radi aktivnog angažovanja, obaveštene i uprave granične policijske i carinske službe u formalno-pravnom smislu. Uzimajući u obzir karakteristike i način prenošenja virusa kuge malih preživara, za koji je najvećim delom odgovoran ljudski faktor, radi efikasnosti nadzora, neophodno je uključiti sistem kontrole na svim pograničnim prelazima, koje sprovode granične policijske i carinske službe”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Opšte informacije za javnost i mere zaštite

Kuga malih preživara (PPR) je ozbiljna zarazna bolest koja pogađa ovce i koze. Bolest izaziva visoku temperaturu, upalu sluzokože usta i nosa, otežano disanje i dijareju, a može biti smrtonosna, naročito za nevakcinisane životinje. Bolest se širi direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama, preko kontaminirane hrane i vode, ali i putem vazduha.

Virus kuge malih preživara je visoko zarazan i može se prenositi putem direktnog kontakta sa zaraženim životinjama, preko kontaminirane hrane, vode i sekretora iz disajnih puteva. Bolest se obično razvija u periodu od 4 do 10 dana.

Ukoliko se ne preduzmu mere na vreme, bolest može izazvati visoku stopu smrtnosti, naročito kod neimunizovanih životinja.

Simptomi koji se javljaju kod obolele životinje: visoka temperatura, i iscrpljenost, životinje postaju pospane, slabe i smanjuju unos hrane i vode, javlja se sekrecija iz očiju i nosa koja može biti gnojna, kijanje i kašljanje, teško disanje koje može biti praćeno zviždanjem, upala sluzokože usta sa pojavom ranica i čireva u ustima koji otežavaju žvakanje i hranjenje, dijareja, gubitak kondicije i znaci malaksalosti. Ukoliko se bolest ne leči na vreme, može dovesti do visoke stope smrtnosti, naročito kod mladih i nevakcinisanih životinja.

“U slučaju pojave bilo kog od ovih simptoma kod životinja, potrebno je odmah kontaktirati nadležnu veterinarsku službu. Brzo reagovanje je ključno za zaustavljanje širenja bolesti i zaštitu stada”, navode iz resornog ministarstva.

Mere zaštite obuhvataju: kontrolu kretanja životinja između farmi i regiona što može pomoći u sprečavanju širenja bolesti. Ovo uključuje zabranu uvoza i izvoza životinja iz zaraženih područja, izolaciju zaraženih životinja, brzu identifikaciju i izolaciju zaraženih životinja.

Biosigurnosne mere: Primena strogih biosigurnosnih mera na farmama, kao što su dezinfekcija opreme i vozila, nošenje zaštitne opreme i ograničavanje pristupa farmama i izolacija zaraženih životinja takođe mogu pomoći u sprečavanju širenja virusa.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da se PPR brzo širi i može izazvati velike gubitke u stočarstvu. Stroge mere zaštite i biosigurnosti ključne su za sprečavanje unosa i širenja bolesti u Republici Srbiji.

“Saradnja i poštovanje ovih mera pomažu u zaštiti naše stočarske industrije i očuvanju zdravlja naših životinja”, stoji u saopštenju.

Izvor: vet.minpolj.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar