I Partija Bugara Srbije se uključila u rešavanje problema prelaska granice za Dimitrovgrađane koji rade u Bugarskoj

Sastanak sa pograničnim vlastima Srbije i Bugarske, na inicijativu predsednika Partije Bugara Srbije Zorana Nikolova, održan je pre nekoliko dana na Graničnom prelazu Kalotina, a sve zbog iznalaska rešenja za brži prelaz granice za radnike iz Dimitrovgrada koji svakodnevno putuju na posao u susednu Bugarsku. Nikolov kaže za FAR da je na sastanku dogovoreno da radnici mogu da koriste na oba prelaza trake namenjene autobusima, dok se će trajnije rešenje i otvaranje malograničnog prelaza, tražiti na narednim sastancima.

U rešavanje dugogodišnjeg problema prelaska granice za radnike, đake i studente iz Dimitrovgrada i okoline, posebno izraženog u letnjim mesecima kada je povećan promet tranzitnih turista, uklučila se i stranka Partija Bugara Srbije, na čiju inicijativu je i održan sastanak kome su prisustvovali direktor Direkcije Granične policije Srbije sa svojim saradnicima, načelnici graničnih prelaza Gradina i Kalotina i još nekoliko načelnika i direktora prelaza i Granične policije susedne zemlje.

Nikolov kaže da je do sastanka došlo nakon mnogobrojnih zahteva građana Dimitrovgrada, a uz pomoć predsednika Bugarske Rumena Radeva.

“Pokušavali smo da nađemo najbolje rešenje, kako da uredimo taj prelazak. Trenutne mogućnosti, u zakonskim okvirima sa obeju strana, su one i koje su ranije nuđene, ali samo će se to podići na viši nivo. Da radnici koji idu ka Bugarskoj, a oni to i sada rade, prelaze preko prelaza za autobuse. Sa bugarske strane će takođe svi radnici koristiti jednu od traku namenjenu autobuskom saobraćaju, kojih ima dve ” – kaže Nikolov.

Predsednik Partije Bugara Srbije kaže da je akcenat stavljen na radnike, kojih prema njegovim saznanjima ima oko 800 koji svakodnevno prelaze granicu zbog posla.

“Naišli smo na razumevanje i sa jedne i sa druge strane. Akcenat će se staviti na službenike graničnih policija, da se veća pažnja obrati ka tim ljudima, da prelaze po ubrzanoj proceduri” – kaže on.

Nikolov objašnjava da je reč o privremenom rešenju, a da će se trajno rešavanje tog problema tražiti na narednim sastancima, od kojih su neki već dogovoreni za početak jeseni.

“Druga faza, za sledeću godinu, je neko trajnije rešenje, a to je otvaranje novog malograničnog prelaza. Oni mogu raditi i 12 sati ili po potrebi. Na sledećem sastanku, u oktobru i novembru, će se razgovarati o tome, da bi se taj problem trajno rešio” – kaže Nikolov.

U razgovorima nije učestvovala lokalna samouprava, već je inicijativa ka Beogradu i Sofiji potekla od stanke na čijem je on čelu.

Taj način prelaska granice trebalo bi već da funkcioniše od 1. septembra.

Podsetimo, krajem 2021. godine pokrenuta je inicijativa za otvaranje malograničnog prelaza između Srbije i Bugarske, koju je potpisalo oko 1.400 građana Dimitrovgrada i okoline, ali i iz pograničnih opština u Bugarskoj.

Prema rečima predsednika Opštine Vladica Dimitrova, Republika Srbija dala je saglasnost da se izgradi privremeni granični prelaz u blizini Dimitrovgrada, ali njegovu gradnju odlažu česti prevremeni izbori u susednoj zemlji.

Lj. F.

Foto: Petar Videnov / Privatna arhiva Zoran Nikolov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar