VIDEO: Pokrenuta inicijativa za otvaranje malograničnog prelaza između Srbije i Bugarske

Pokrenuta je inicijativu za otvaranje malograničnog prelaza između Srbije i Bugarske, koju je potpisalo oko 1.400 građana Dimitrovgrada i okoline, ali i iz pograničnih opština u Bugarskoj.

Jedan od inicijatora akcije Nebojša Ivanov iz sela Gradinje kod Dimitrovgrada, koji u Bugarskoj radi više od tri godine, kaže za FAR da će time biti rešen dugogodišnji problem posebno u letnjim mesecima kada je povećan promet tranzitnih turista. Na taj način biće olakšano putovanje pograničnih radnika, studenata i đaka iz Dimitrovgrada i okoline ka Bugarskoj i obratno. Ivanov ističe da ovakvi granični prelazi postoje na srpsko-mađarskoj granici, te ne vidi razlog da se malogranični prelaz ne otvori i na srpsko-bugarskoj granici pored postojećeg. Prema njegovim rečima, oko 800 radnika, studenata i đaka iz Dimitrovgrada i Pirota svakodnevno ili na nedeljnom nivou putuje ka Bugarskoj.

Miroslav Ivanov iz Željuše, takođe jedan od inicijatora koji pet godina svakodnevno putuje do posla u Bugarskoj naglašava za FAR da bi otvaranjem ovakvog prelaza radnici brže stizali do posla i vraćali se kući i da bi korist bila višestruka, a posebno za Dimitrovgrad, bugarsku nacionalnu manjinu i region. Kaže da inicijativa zaslužuje veliku pažnju i da će se ostvariti jer ima i ekonomski i socijalni značaj.

Kako kažu sagovornici FAR-a, molba sa potpisima građana poslata je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Bugarske Rumenu Radevu, Vladi Republike Srbije i Republike Bugarske, ministarstvima unutrašnjih i spoljnih poslova dveju susednih zemalja, Ambasadi Srbije u Sofiji, Ambasadi Bugarske u Beogradu i Konzulatu u Nišu, graničnim policijama, Nacionalnom savetu bugarske nacionalne manjine u Srbiji, Pirotskom Upravnom okrugu i predsedniku opštine Dimitrovgrad.

Sagovornici FAR-a ističu da ovaj prelaz, pored pograničnih radnika, studenata i đaka mogu da koriste i svi građani Srbije i Bugarske o čemu će konačnu odluku doneti nadležna ministarstva i institucije dve zemlje, ako bude prihvaćena ova građanska inicijativa.

Pogledajte izjave Nebojše Ivanova i Miroslava Ivanova koji su bili gosti redakcije FAR-a.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj i montaža: Stefan Pavić
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija; FAR TV
decembar 2021.

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar