Obnova zgrade, pa nabavka mašina – Opština Bosilegrad oprema fabriku tekstilne industrije za investitora

Opština Bosilegrad raspisala je tender za nabavku nove opreme za šivenje i njeno montiranje u hali nekadašnjeg tekstilnog kombinata “Kobos”, čija je procenjena vrednost bez poreza na dodatu vrednost 19,2 miliona dinara. Proizvodnje u toj fabrici nema više od 20 godina, a pokušaj iz 2016. godine, kada je bugarska kompanije dobila i subvencije države od 750.000 evra, nije uspeo.

Javnom nabavkom se traži 90 mašina “šteperica”, mašine za porub, prošivanje rupa, “dugmetare”, “rupičarke”, prese za drikere, “cik-cak” mašina, stolovi za peglanje i pegle, kao i druge mašine, a tender je otvoren do 21. oktobra.
“Opština Bosilegrad, u cilju poboljšanja i uvećanja industrijske proizvodnje ima nameru da pokrene proizvodnju u tekstilnoj industriji odnosno u fabrici “Kobos” u Bosilegradu, koja više od 20 godina nije u funkciji odnosno u istoj nema industrijske proizvodnje” – rekli su u Opštinskoj upravi.

Dok se ne nabavi oprema, u toku je rekonstrukcija i sanacija postojećeg objekta nekadašnjeg “Kobosa”, za šta je dobijen novac i od EUPRO Plus programa, a kako bi se taj poslovni prostor dao u zakup potencijalnom investitoru.

Posao rekonstrukcije sredinom maja dobile su firme iz Vranja, Leskovca i Beograda, a iako je prvobitna cena bila oko 42 miliona dinara, taj iznos je početkom septembra dupliran zbog, kako je navedeno, nepredviđenih i viška radova.

Iz lokalne samouprave su pokretanje proizvodnje u “Kobosu’ podelili u 3 faze, a nakon rekonstrukcije zgrade i nabavke opreme, predstoji pronalaženje investitora koji će pokrenuti proizvodnju.

Na poslednjoj sednici Skupštine predsednik Opštine Vladimir Zaharijev rekao je da postoji zainteresovana firma koja bi započela posao u Bosilegrad, ali nije hteo da otkrije njeno ime.

Lj. F.

Foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar