U Bosilegradu održana promocija knjige o Miki Antiću

O bosilegradskom poreklu Miroslava Mike Antića, njegovoj jedinoj poseti 1964. godine tom mestu, anegdotama iz pesnikovog privatnog života, kao i o drugim oblastima njegovog stvaralaštva, na književnoj večeri i promociji romansirane biografije o čuvenom pesniku, govorio je autor knjige “Sutradan posle detinjstva” Nemanja Rotar.

Književno veče posvećeno poznatom pesniku u svečanoj sali Doma kulture otvoreno je njegovim stihovima koje su recitovale učenice bosilegradske Gimnazije, uz muzičku pratnju Petra Nikolića, nakon čega je reč uzeo autor knjige, romanopisac, pripovedač i esejista Rotar, koji je i u rodbinskim vezama sa Mikom Antićem.

“To je roman o pesniku i njegovoj životnoj i književnoj avanturi, o vremenu u kome su pesnici bili slavni, a poezija deo svakodnevice, i o tome šta je bilo posle. Uzbudljiv roman o pesniku i boemu koji je obeležio jedno vreme, ali i o njegovom vremenu, sedamdesetim i osamdesetim godinama, kao i o vremenu u kome žive današnji Antićevi čitaoci” – izveštava NRTV Bosilegrad sa književne večeri.

Rotar je napisao roman iz najveće moguće blizine, kao deo Antićeve porodice, neko ko je odrastao uz velikog pesnika, za koga je rekao da je pisao jednostavnim jezikom, lakim za razumevanje.

“Buntovno i boemski je gradio viđenje sveta van literarnih normi vremena. Poetizovao je svakodnevne teme, a metaforama stvarao večno i metafizički” – rekao je Rotar.

On je izrazio i ogromnu radost što je u rodnom kraju svog dede Nenka Antova, oca Mike Antića.

Organizator književne večeri je Narodna biblioteka “Hristo Botev”, u saradnji sa Centrom kulture Bosilegrad, a pod pokroviteljstvom Opštine Bosilegrad.

NRTV-Bosilegrad

Foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar