SafeJournalists, EFJ i IFJ: Pretnje smrću novinarima Tanjuga moraju da se istraže

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ), zajedno sa SafeJournalists mrežom, solidarišu se sa novinarima Tanjuga koji su mejlom dobili pretnje smrću zbog izveštavanja o Kosovu i Albaniji i pozivaju vlasti da odmah sprovedu istragu i privedu počinioce pravdi.

Medijskim radnicima novinske agencije Tanjug 30. septembra prećeno je smrću putem mejla koji je poslat redakciji, saopštavaju iz ovih medijskih organizacija, a autor mejla, koji se potpisao kao “Trim Bardhi”, u pretnji je napisao da će novinaru Tanjuga koji pokuša da uđe na prostor Kosova i Metohije biti “pucano u potiljak” zbog izveštavanja o Kosovu i Albaniji.

“Samo da znate da pratimo laži koje svakodnevno plasirate oko države Kosovo i Albanaca, kao što pratimo kretanje svakog novinara vaše pseudomedijske agencije na Kosovu. Budite sigurni da će neko od njih dobiti metak u potiljak sledeći put kada bude kročio na tlo republike Kosovo. Pratimo sve” – napisano je u mejlu.

Prema rečima Ministra informisanja Dejana Ristića, koji je odmah kontaktirao Odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, identifikovano je da pretnja dolazi iz Albanije.

“Zahvalni smo Ministarstvu informisanja i Odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu što su identifikovali izvor pretnje. Ministarstvo je pokazalo kako može da reaguje u najkraćem mogućem roku i očekujemo da će učiniti isto u sličnim slučajevima u budućnosti, posebno kada pretnje dolaze sa teritorije na kojoj ministarstvo ima ovlašćenja. Oni koji upućuju pretnje smrću moraju biti kažnjeni. Novinari moraju da se osećaju zaštićeno i da im se garantuje pravo da se slobodno kreću i obavljaju svoj posao bez straha od napada” – saopštila je SafeJournalists mreža.

Saopštenjem su reagovali i iz Međunarodne i Evropske federacije novinara (IFJ-EFJ), u kome stoji da najoštrije osuđuju jezive pretnje smrću novinarima Agencije Tanjug, da novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj posao, uključujući i na teritoriji Kosova, bez straha da će biti “upucani u glavu”.

“Pretnje smrću medijskim profesionalcima su napad na slobodu medija i pravo javnosti da zna. Ključno je obezbediti brzu i detaljnu istragu pretnje smrću, kako bi se počinioci odvratili od ponavljanja sličnog kriminalnog ponašanja u budućnosti” -saopštio je IFJ-EFJ.

Prema poslednjem monitoringu platforme Media Freedom Rapid Response (MFRR), od januara je bilo 12 incidenata pretnji smrću novinarima, od kojih 10 u onlajn prostoru.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar