SafeJournalists: Opasne pretnje upućene novinaru Aleksandru Stankovu

Aleksandar Stankov, novinar portala Južne vesti, dobio je nekoliko uznemirujućih, ali i pretećih poruka od predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, Sime Spasića, nakon nekoliko meseci uznemiravanja. U porukama Sima Spasić poručio je novinaru da njega i još neke njegove kolege iz drugih medija treba nabiti na kolac i da žali što neko od članova porodice novinara nije ubijen, stoji u saopštenju SafeJournalists mreže.

Kako se navodi, uznemiravanje kolege Stankova počelo još ranije na proleće nakon što su Južne vesti objavile tekst o prostorijama koje je organizacija koju vodi Simo Spasić dobila na korišćenje od Grada Niša. Sve je kulminiralo u poslednjih par dana kada je novinar slučaj prijavio policiji i tužilaštvu, ali to nije sprečilo napadača da nastavi sa uzmeniravanjem i zastrašivanjem.

Tužilaštvo je već pokrenulo proces zbog svega što se dešavalo u prethodnih nekoliko meseci i slučaj okarakterisalo kao krivično delo proganjanje.

Aleksandar Stankov za mrežu SafeJournalists je rekao:

“Osećam se uznemireno i ugroženo od prve poruke koja je stigla 29. avgusta, a sada je sve to samo pojačano nizom poruka koje su stigle nakon što je Spasić upozoren da ih ne šalje. Jasno je da ne odustaje i pored upozorenja policije. Javnost sam obavestio dva puta u konsultaciji sa tužiocem i očekujem da se proces dovede do kraja u skladu sa zakonom.”

Predsednik NUNS –a, Željko Bodrožić, pozdravio je brzu reakciju nadležnih organa i rekao je da se nada da će ovaj slučaj biti brzo procesuiran i da će počinilac biti adekvatno kažnjen, a javnosti poslata poruka da je ovakva vrsta ponašanja neprihvatljiva.

SafeJournalists mreža, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje pretnje upućene Aleksandru Stankovu i traži brzu i efikasnu istragu i adekvatnu kaznu za počinioca.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju, naglašavajući da svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, stoji u saopštenju.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 06. 09. 2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Izvor: safejournalists.net / NUNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar