U Babušnici će u subotu, 12. novembra biti održana peta po redu manifestacija tradicionalne kuhinje i narodnog stvaralaštva „Vurdijada 2016“. Organizator ovog istinskog praznika je Turistička organizacija opštine Babušnica, na čelu sa direktorom, mr Milanom Stamenkovićem, jednim od najuspešnijih turističkih rukovodilaca u Srbiji, a u saradnji sa Udruženjem ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša. Pokrovitelj manifestacije je opština Babušnica.
Gastronomski stručnjaci slažu se da je lužnička vurda svojevrsno gastronomsko otrkriće 21. veka. Autentični i specifični proizvod lužničkog kraja, Babušnice i sela u njenom zaleđu, zahvaljujući manifestaciji „Vurdijada“, koja se održava od 2012. godine, sada je poznat u celoj Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.
Ukratko – šta je lužnička vurda i kako se priprema? Uz obaveznu preporuku da se proba na Vurdijadi, a kasnije konzumira kao izuzetan proizvod iz kategorije zdrave hrane.
Reč ima mr Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije opštine Babušnica:
„Vurda je suvo ceđeno kiselo mleko, mlečni proizvod vrhunskog kvaliteta, koji se spravlja polako da bi se u njemu još lakše uživalo, meraklijski, sa ukusom našeg juga. Prava vurda pravi se isključivo od kravljeg mleka, koje se prokuva, ohladi, a onda u njega doda mala količina kiselog mleka, koju Lužničani nazivaju „potkvasa“. Sve ovo se sjedini i utopli da se poktvasi. Kada se mleko ukiseli, procedi se kako bi se izbacila voda i tada može da se servira kao presna vurda sa malo soli.
Za one strpljivije meraklije, u vurdu se može ubaciti suva crvena paprika i ostaviti da započne proces vrenja. Zanimljivo je da se kod vurde, proces vrenja ne može završiti, te se posle mesec dana, kada smeša odstoji, vurda sa paprikom vadi i poslužuje. Ovakva vurda doduše u narodu se naziva „prevrela vurda“ i ima drugačiji ukus od vurde bez paprike koja je kraće vremena stajala kao smeša sa kiselim mlekom“ – kaže mr Stamenković.
Dovoljno razloga da 12. novembra posetimo Babušnicu. Ali, to nije sve. Manifestacija „Vurdijada“ ima svoj takmičarski deo i izložbeno-prodajni deo. Izlagači iz Srbije, Bugarske i Makedonije, u kategorijama spravljanje vurde i spravljanje jela nacionalne kuhinje biće ocenjivani od strane stručnog žirija, čiji je predsednik ove godine Nenad Gladić, čuveni „Lepi Brka – Gastronomad“, televizijski novinar, svetski putnik i stručnjak za gastronomiju.
Najboljima će pripasti pehari. Posle toga, od 12:00 časova, sala hotela „Crni vrh“ otvoriće se za posetioce. Kao i ranijih godina, očekuje se desetak hiljada gostiju iz Srbije, Bugarske i Makedonije. Iz susednih zemalja čak se organizuju i specijalni jednodnevni ili dvodnevni aranžmani, što mnogo znači za sredinu kao što je Babušnica.
Ako tome dodamo da će u centru Babušnice biti postavljeni štandovi sa rukotvorinama, suvenirima i proizvodima starog zanatstva, zaista će svako pronaći delić stvaralačke energije za sebe.
„Ponosni smo što se u Babušnici i okolini održavaju dve velike međunarodne manifestacije, u svojim kategorijama jedne od najvećih na Balkanskom poluostrvu. To su uspon na planinu Ruj i Vurdijada. Jedna iz druge proizilaze, jedna drugu unapređuju. Turistička organizacija opštine Babušnica, zajedno sa svojim prijateljima i saradnicima iz lokalne samouprave, zatim planinarskog pokreta juga Srbije, udruženja građana, strukovnih udruženja, privrede, iz godine u godinu podiže lestvicu kvaliteta u organizovanju manifestacija. Obe pomenute manifestacije su „prozor u svet“ naše Babušnice, Lužničkog kraja, juga Srbije. Zahvaljujući njihovom održavanju, opština Babušnica zauzima bolju startnu poziciju za odobravanje sredstava iz programa ministarstava Vlade Republike Srbije, u programima prekogranične saradnje sa Republikom Bugarskom.
Sada čak, po pitanju Vurdijade, imamo i problem adekvatnog prostora – gde smestiti veliki broj prijavljenih izlagača i kako dočekati posetioce kojih je svake godine sve više. Očekujemo da sportska hala u Babušnici, umnogome zahvaljujući uspesima usponana Ruj i Vurdijade, naravno uz podršku iz budžeta Republike Srbije, bude završena u narednih godinu dana, upravo do šeste Vurdijade. To bi konačno rešilo sva pitanja oko prostora za organizovanje Vurdijade, manifestacije koja raste iz godine u godinu“ – ističe direktor Stamenković.
O velikoj podršci koju Vurdijada svih ovih godina ima u javnosti, mr Milan Stamenković govori navodeći brojne poznate ličnosti koje su bile gosti ove manifestacije:
„Bila nam je čast ugostiti Sašu Mišića, popularnog „paklenog kuvara“. Jovan Memedović je prošle godine spravljanju vurde, samoj Vurdijadi i tradiciji našeg kraja posvetio i jednu emisiju u serijalu „Sasvim prirodno“. Izlagače je ocenjivao i čuveni kuvar Stambol Geštamov, jedan od najvećih autoriteta u našoj gastronomiji. Grupa „Van Gog“ je u okviru Vurdijade prošle godine održala veliki koncert u Babušnici. Sve ovo pokazuje da naša Babušnica može da napreduje, da se postigne više i bolje, samo je potrebno biti posvećen, raditi neprestano, a onaj višedecenijski pesimizam kada je jug Srbije u pitanju, zameniti optimizmom“.
Po dobro utvrđenoj tradiciji, Vurdijada ima i svoj prateći kulturni program. Ranije smo imali priliku da slušamo koncerte tradicionalne i rok muzike, priređivane su izložbe i pozorišne predstave, a ove godine u centru Babušnice koncert će održati Dejan Petrović, poznati trubač, višestruku pobednik u Guči, sa svojim „Big bend“ orkestrom.
M. Dokman
Foto: Miroslav Dokman