Na “Gradini” neprijavljeni evri i zlatna poluga vredna preko 2 miliona dinara

Carinici su u saradnji sa policijom 19. juna na izlaznoj strani graničnog prelaza “Gradina” zaplenili zlatnu polugu koja vredi više od čak 2 miliona dinara, kao i 15.500 neprijavljenih evra.

Prekršaj je otkriven u „volvu“ nemačkih registarskih oznaka, za čijim volanom se nalazio 53-godišnji turski državljanin sa boravištem u Nemačkoj.

Na pitanje carinskih službenika da li ima nešto da prijavi, putnik je odgovorio da ima samo lične stvari i 400 evra.

Međutim, detaljnim pregledom automobila i prtljaga, u pregradi između vozačevog i suvozačevog sedišta otkriven je krijumčareni tovar.

Kada su carinici pogledali ispod papira, spajalica i selotejp trake koji su se tu nalazili, pronašli su 25.000 evra, od čega je putniku vraćen iznos dozvoljen za prenos preko granice bez prijavljivanja od 10.000.

Ali to nije bilo sve. Pored neprijavljenih deviza, otkriveno je da putnik krije još nešto – zlatnu polugu tešku pola kilograma, vrednosti veće od čak 2 miliona dinara.

Reč je o tzv. investicionom zlatu, čistom zlatu u polugama (pločicama) ili dukatima koje se ne oporezuje prilikom uvoza i prometa, pa se zato smatra neprikosnovenom investicionom kategorijom jer čuva kupovnu moć novca. 548

Kako vrednost pronađenog zlata premašuje 1/3 vrednosti automobila, i „volvo“ je zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар