a
 

Nekoliko desetina hiljada na protestima u Beogradu

Na šestom po redu protestu #1od5miliona” po dosta hladnom vremenu okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi. Skup je počeo po običaju na Platou ispred Filozofskog fakulteta i posle obraćanja glumca Branislava Trifunovića i opozicione političarke sa Kosova Rade Trajković, prerastao je u šetnju.

Rada Trajković je rekla da se “Srbi plaše Srba” od kada je Vučić na vlasti i dodala da predsednik Srbije tvrdi da na Kosovu nije moguć zajednički život Srba i Albanaca i da razgraničenje treba da bude budućnost.

Rada Trajković je takođe iznela tvrdnju da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić umešan u organizaciju ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića.

“Vučić treba da izruči Radoičića Prištini, ne treba da od Srbije pravi sigurnu kuću za kriminalce i mafiju”, rekla je ona.

“Vučić nas ja pokorio mafijom i ljudima koji su palili automobile i kuće njegovih neistomišljenika”, navela je Trajković.

Glumac Branislav Trifunović se okupljenima obratio rečima: “Ovo je zemlja za nas, a ne za one koji kradu i otimaju”.

“Ne šeta se samo u Beogradu, već i u Kragujevcu, Novom Sadu, Kruševcu, Užicu, Požegi. Ovo je poslednja šansa da se napravi zemlja nasmejanih i pristojnih ljudi”, rekao je on i pozvao Beograđane, da i u sredu dođu na okupljanje ali bez pištaljki, nego sa svećama i cvećem kako bi odali počast Oliveru Ivanoviću.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 211-1024x768.jpg

Građani su zatim krenuli u protestnu šetnju, na kojoj su pred zgradom RTS-a zatražili ostavke direktora Dragana Bujoševića i glavnog urednik Informativnog programa Neneda Lj. Stefanovića.

Na novom okupljanju 16. januara, na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića“, građani će upitati vlast i Vučića dokle se stiglo sa istragom o nalogodavcima i izvršiocima ubistva, poručeno je na kraju protesta.

Podsećamo, da su organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ zatražili još u petak od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im predstaviplan za Kosovo i Metohiju i naveli da su oni jedina adresa kojoj treba da se obrati, a ne „Briselu, Vašingtonu, Moskvi ili Prištini”.

Istovremeno sa beogradskim, protesti su održani i u Kragujevcu, dok su Nišlije svoje nazadovoljstvo Vučićevom i lokalnom vlašću iskazali sinoć, kao i građani Kuršumlije koji su protestovali u četvrtak.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar